Nu kommer musikalsuccén till Säffle: ”Slutsåld på en vecka”

För den som inte vill åka till storstäderna för att njuta av fantastisk opera, gör SäffleOperan nu sin största satsning någonsin när man sätter upp CHESS på sin teater i Värmland.

Stora operamusikaler är opera när den är som bäst menar vissa. Ett oförglömligt spektakel som inte får missas, men för att uppleva en riktigt stor opera behöver man oftast resa in till storstäderna. Inte längre, när SäffleOperan nu tar sig an sitt största projekt någonsin - CHESS, som först såg ljuset 2002.

I Värmland hittar vi en äldre men aktiv teater, grundad år 1974. Lika aktiva då som nu har man varit med sina uppsättningar, som värmlänningar och besökande kunnat avnjuta. Under produktionerna har man en ensemble på 50-60 personer, och SäffleOperan har ett rykte av att vara vågande i sitt val av uppsättningar.

Musikalen ”CHESS”
Precis som namnet antyder så handlar musikalen Chess om spelet med samma namn. Filmens karaktärer är bland annat två tävlande under ett tv-sänt schackmästerskap, där amerikanska superstjärnan Freddie möter den sovjetiske Anatolij. Ett episkt drama om kärlek och farligt spel, toppat med minnesvärd musik som garanterat sätter sig i halsen, nu när SäffleOperan sätter upp operakonserten.

Originalet Chess är skrivet av Benny Andersson, Tim Rice och Björn Ulvaeus, men denna nya och omarbetade version är SäffleOperan tredje i världen med att få sätta upp. Med ett rykte av att sätta upp förstklassig teater tar man sig an denna utmaning med entusiasm.

– Vi är oerhört spända på att få spela Chess på SäffleOperan. Det är vår största satsning någonsin, vilket självklart känns oerhört spännande, berättar Tobias Norelius, vd på SäffleOperan.

Läs mer om SäffleOperan här

Slutsåld på en vecka
Efter bara en vecka sålde biljetterna slut, och nu arbetar man med att få in extraföreställningar för att ingen ska missa spektaklet. Man rekommenderar även besökare att fortsätta söka biljetter, då det händer att vissa biljetter inte hämtas ut och därför åter läggs ut för försäljning.

I regi av Johan Hwats, som tidigare medverkat i 118 föreställningar av Chess, sitter det en regissör som är välbekant med materialet. Hans uppsättning av RENT från 2018 blev en stor succé, och nu hoppas man på en favorit i repris när den dramatiska operan intar Värmland. I sin mysiga teater pratar besökarna ofta om en glöd och spelglädje på scen, vilket gör många extra nyfikna på att se deras uppsättning av Operan CHESS.

– Teatern ligger vackert belägen vid Byälvens strand i centrala Säffle, och vi ser framemot att få visa en så pass stor och dramatisk Opera som CHESS, avslutar Tobias.

SäffleOperan är en av Värmlands äldsta ännu aktiva teatrar och grundades redan 1974. Vi har ända sedan starten försett värmlänningar och tillresande med ett brett urval av musikal och operaföreställningar av hög konstnärlig kvalitet.

Hos oss är varje projekt unikt, och då vi saknar möjligheten att ha fast anställda rekryteras varje år de bäst lämpade inför varje uppgift. Ett ”normalt” år arbetar mellan 20-25 anställda på teatern. Utöver dessa består SäffleOperans ensemble av 50-60 personer som medverkar i produktionerna. 

Produktionerna brukar ha premiär första helgen i oktober och vi spelar fram till andra helgen i december. SäffleOperan presenterar produktioner för Säfflebor, värmlänningar och tillresta.