Äntligen färskpotatis!

Äntligen finns årets frilandsodlade färskpotatis att njuta av ute i butik! I början av maj plockades den första frilandsodlade färskpotatisen upp på Bjärehalvön.

Svensk Potatis AB ägs av Stiftelsen Potatisbranchen och arbetar tillsammans med potatisproducent, handel och konsumentled för att tillsammans producera, skapa intresse och efterfrågan på kvalitetspotatis.

– En stor del av vårt uppdrag innebär bland annat att vi utför kvalitetsanalyser för att säkerställa kvaliteten på Sveriges matpotatis samt främjar potatisen med olika recept, fakta och rolig information. Vi vill helt enkelt inspirera fler människor runt om i landet att äta mer potatis, förklarar Julia Waara på Svensk Potatis.

SMAK – en kvalitetsgaranti
Att hitta rätt bland all potatis som finns i affären kan vara en djungel. Svensk Potatis arbetar med SMAK-märket som syns på alla påsar ute i butikerna. SMAK-märkt potatis är hel, frisk och sorttypisk potatis med goda kokegenskaper och rätt form och färg. Att hålla utkik efter SMAK-märket när man är ute i butik är ett bra sätt att säkerställa att man köper riktigt god kvalitetspotatis.

En viktig del i verksamheten hos Svensk Potatis är att alltid jobba för för att ge inspirerade fakta och tips om den fantastiska knölen. På Svensk Potatis hemsida kan man läsa om potatisens historia, näringsvärde och ta del av smaskiga recept. För det finns nästan ingenting man inte kan göra med potatis, menar Julia Waara och avslutar:

– Vi hoppas alla får njuta av riktigt god färskpotatis i sommar!

Nedan följer ett av alla goda recept med färskpotatis som finns på Svensk Potatis hemsida. Många av recepten går både fort att tillaga och enkelt att göra och det blir lika gott varje gång!

Färskpotatis med väddösmör

4 PORTIONER, TILL FÖRRÄTT ELLER BUFFÉ

Ingredienser:

· 400 g färskpotatis, grovskalad

· salt

· färska örter

· 100 g Sveciaost, hyvlad och bruten i bitar

· kallpressad rapsolja

· flingsalt

· 120 g rört Väddösmör, eller vanligt smör

Gör så här:

· Koka potatisen i saltat vatten.

· Dela potatisen och lägg på tallrikar.

· Garnera med färska örter och ost.

· Ringla över lite olja och strö över flingsalt.

· Servera det rörda smöret på sidan om.

Svensk Potatis AB ägs av Stiftelsen Potatisbranschen, där representanter från potatisproducent till handel och konsumentled arbetar tillsammans för att producera, skapa intresse och efterfrågan samt tillhandahålla kvalitetspotatis.

www.svenskpotatis.se