Tältguide! Fixa en minnesvärd
sommar med en mindre budget

Sommarvärmen är här och semestertider närmar sig. Men att boka en resa i tider av inflation är kanske inte aktuellt för alla. Varför inte ta vara på naturen där du befinner dig eller utnyttja de granna campingområdena vi har i Sverige? Här hittar du en guide med allt du behöver veta i tältväg för att fixa en minnesvärd semester för en mindre peng och med mer frihet!

Oavsett tältvana går det att få ihop en tältsemester som passar dig. Det gäller bara att veta dina förutsättningar och vad du vill få ut av din semester. Här är de viktigaste aspekterna du bör tänka på – så att du kan välja rätt tält för just dina behov och önskemål.

Bekväm campingresa?
För dig som är ute efter en charter-känsla är en campingsemester inte alltför långt ifrån. Runt om i landet finns massor av fint belägna campingar nära natur och ofta i områden med aktiviteter och bekvämligheter såsom dusch och toalett. Här har du också lyxen att välja ett större tält med gott om plats.

Storlek: När det kommer till tält väljer du storlek efter hur många som ska sova och få plats för utrustning. Den generella rekommendationen är att varje person ska ha cirka 60 till 80 cm bredd att röra sig på.

Tälttyp: Du kan välja bland tunneltält eller kupoltält. Tunneltält har ofta mer utrymme i absiden för packning och matlagning. Ett kupoltält är å andra sidan ofta är mer stabilt och kan vara självstagande vilket är bra om du tältar på underlag där det är svårt att sätta markspik.

Vattentäthet: För att skydda från regn och fukt bör du se till att tältet är vattentätt med tejpade sömmar. Att ha tillräckligt med ventilation är också viktigt för att undvika kondens och fukt som kommer inifrån.

Tips på tält för camping här!

Naturskön vandring?
Att vandra ger dig möjligheten att tälta på en plats du hittar på vägen och som känns rätt. Kanske vid ett vackert vattendrag eller bredvid en stor sten som ger lä.

Vikt: Vid vandring viktigt att välja ett tält som ger en bekväm och trygg upplevelse men som samtidigt inte är för tungt att bära på. Du kan räkna på att tältet ska väga cirka 1–1,5 kg per person.

Storlek: Ha i åtanke hur många som ska sova i tältet och hur stort utrymme ni behöver för packning. Du får avväga betydelsen mellan vikt och komfort då ett mindre tält är lättare men kan påverka din sömnkvalitet om det är för litet.

Vattentäthet: Det är viktigt att ditt tält är vattentätt för att hålla utrustning och dig själv torr. För att förhindra att vatten tränger in bör du se till att tältet har en hög vattenpelare och att sömmarna är tejpade.

Tips på tält för vandring här!

Säkra en trivsam tältupplevelse i alla väder
När köper ett tält från friluftsvaror.se kan du känna dig trygg med att alla deras tält att vattentäta. Huruvida ett tält är vattentätt innebär att vattenpelaren är minst 2000-3000mm. En vattenpelare på 2000mm motsvarar ungefär ett kraftigt regn. De flesta tälten går även att använda under samtliga säsonger.