Appen som underlättar varannan vecka-livet – för både barn och vuxna

En skilsmässa är jobbig för de flesta oavsett orsak till uppbrottet, särskilt när det finns barn med i bilden. För att göra separationen enklare för er föräldrar och tryggare för barnen finns smarta appen Varannan Vecka som bygger på svensk forskning om barns bästa vid separationer. Appen underlättar vardagslogistiken och ger extra stöd i tuffa situationer.

Under och efter en separation kan det bli friktion mellan föräldrar. Irritation och bråk kan uppstå av småsaker, man kanske har glömt skicka med fotbollsskorna eller missat att köpa en födelsedagspresent till barnets kompis när det är kalas.  Även om det inte är meningen kan dessa situationer påverka barnet negativt på sikt.

– Många barn känner skuld när vi vuxna blir arga över saker som glömts eller om vi tjafsar om pengar till nya glasögon till barnet till exempel. Barn förstår att konflikterna handlar om dem men de har ingen möjlighet att påverka och stoppa bråken. Inget barn ska behöva känna det ansvaret eller drabbas av vuxnas logistikkrångel. Därför är Varannan Vecka så otroligt värdefull eftersom appen förebygger och minimerar föräldratjafs och konflikter, säger Elisabeth Scholander, jurist och medgrundare av Varannan Vecka.

Läs mer: Viktiga texter för föräldrar som separerar

Så funkar appen – all information på ett ställe
I Varannan Vecka skapar du ett schema med barnets tider i Bytesplaneraren, exempelvis varannan vecka, som du sedan delar med medföräldern. Tillsammans, eller var en och för sig, kan ni lägga in barnets aktiviteter som fotbollsträning eller kalas. Inför byten mellan hemmen kan ni sedan göra en packlista som är synlig för båda där den ena kan bocka av allt som är packat och den andra kan se att det är gjort. Självklart kan ni båda i efterhand lägga till saker på listan om något saknas!

För sundare, smidigare och tryggare separation – ladda ned Varannan Vecka här

Ni kan också fördela uppgifter mellan er, exempelvis vem som ska boka läkarbesök eller köpa present till pedagogerna inför skolavslutningen. När saken är gjord bockar ni av i appen och medföräldern kan se att saken är klar. Ni kan också enkelt och smidigt dela all viktig information om barnet med varandra i appen. Synkar du appen med kalendern du vanligtvis använder har du all information du behöver på ett ställe, dygnet runt. På så sätt kan båda föräldrarna vara självständiga i sitt föräldraskap samtidigt som mängden bråk och tjafs minskar.

– Barn mår bra av att ha en trygg och stabil tillvaro runt sig. Ju tidigare man börjar använda appen desto snabbare sätter man rutiner för vem som gör vad och hur man ska kommunicera på ett bra sätt. Föräldrar som kanske känt sig lite osäkra eller utanför i föräldraskapet kan nu ha bättre koll på egen hand och slipper ringa till exet hela tiden och fråga saker om barnet, vilket kan väcka irritation. Bättre struktur ger bra koll för alla med färre konflikter. Då mår barnen bättre, berättar Elisabeth Scholander.

Läs mer: Bra texter för barn vars föräldrar går igenom en separation

Dela med alla viktiga vuxna!
I Varannan Vecka går det även att lägga in barnets alla viktiga vuxna såsom mor- eller farföräldrar, morbror eller bästa kompisens förälder utan att behöva skapa ett extra konto eller betala något tillägg. Du kan även välja vad du vill och inte vill dela med den andre föräldern eller de andra användarna.

När ni behöver extra stöd
Om ni behöver extra stöd går det att via chatt få snabb kontakt med teamet i Varannan Vecka. Du/ni kan även boka kortare eller längre samtal med deras experter inom föräldraskap, konflikthantering,  juridik, barnpsykologi och allmänna  frågor om barns bästa.

Vill du veta mer om hur appen fungerar? Klicka här

Varannan Vecka bygger på svensk forskning om barns behov under och efter separationen. Skaparna bakom är bland annat barnpsykologen och forskaren Malin Bergström och juristerna Elisabeth Scholander och Linda Ljunggren Syding som alla har lång erfarenhet av att arbeta med familjeuppbrott på olika sätt.