Bamse och Kalle Anka väcker läslusten hos barn

När barn läser regelbundet under uppväxten gör det enorm skillnad i utvecklingen av deras ordförråd. Tyvärr har läsning i dessa åldrar minskat och både föräldrar och lärare trilskas med att väcka läslusten hos skärm-generationen – men det finns hopp! Att läsa tecknade serier såsom Bamse och Kalle Anka har visat sig vara ett bra knep för att väcka läsglädjen till liv.

 

Forskning från Lärarstiftelsen visar att barn och ungas läsning och läsförståelse minskar, och i Sverige är lusten att läsa lägre hos unga än i andra närliggande länder [1]. Enligt Myrberg/Lundberg bidrar regelbunden läsning under uppväxten till att ett barn får ett ordförråd på ungefär 50 000 ord som ung vuxen medan barn som inte läser endast får ett ordförråd på ungefär 15 000 ord – och det är färre ord än vad som behövs för att kunna läsa och förstå en dagstidning [3].

Så kan du hjälpa till att väcka läsglädjen
Kalle Anka och Bamse är två figurer i serievärlden som är omtyckta av många barn och de största serietidningarna i Sverige. I år tog Bamse till och med hem det Stora Tidskriftspriset där motiveringen var bland annat Bamses långa historia av att roa och lära.

Köp och läs mer om Bamsetidningar här

Studier visar att serier kan fungera som ett stöd för den som har svårt att väcka läsglädjen till liv. Det otvungna, lekfulla tilltalet gör serietidningen frikopplad från måsten, till skillnad från en läsuppgift i skolan [3]. Serieläsning bidrar också till att barn vidgar sina vyer, får nya upplevelser, avkoppling, spänning och kreativitet! För att hjälpa ditt barn att hitta läsglädjen kan du testa dessa sju knep från Johan Unenge, en av Sveriges främsta serietecknare och barnboksförfattare.

7 tips för att motivera barn att läsa

  1. Läs själv – då visar du att det är kul
  2. Godnattsagan – det är ofta här det börjar. Bamse gjorde i år en undersökning tillsammans med SIFO KANTAR som visade att de flesta läser Bamse i samband med nattning. Den visade även att många lär sig läsa med Bamse tack vara serieformatet där man får bildstöd och texten är i versaler
  3. Var prestigelös – när man ska hitta läslust är det extra viktigt att det är roligt att läsa. Välj därför inte för komplicerade böcker
  4. Belöna istället för att tjata
  5. Glöm inte ljudboken!
  6. Se det som en investering i ditt barns framtid
  7. Man måste inte läsa ut en bok, det är okej att ta en ny!

Beställ Kalle Anka-tidningar här

Just nu – två erbjudanden från BAMSE

  • 12 nr + Bamse badlakan 299:- + porto 49:-
  • 12 nr + ett extra nummer 299:-

Just nu – tre erbjudanden från Kalle Anka & C:o:

  • 6 nr + Kalle Anka-badlakan 169:- + porto 49:-
  • 12 nr + boken 11 ½ platser du måste se 299:- + porto 49:-
  • 12 nr + 1 nr extra 299:-

 

 

 

[1] https://lararstiftelsen.se/wp-content/uploads/Ett_lasvanligt_land.pdf 

[2] Ingvar Lundberg, Professor i psykologi, Göteborgs universitet. Mats Myrberg, Professor i specialpedagogik, Stockholms universitet.

[3] http://www.humblecomics.com/comicsedu/strengths.html

* Erbjudandet gäller inom Sverige t.o.m. 2023-01-31 och kan endast tecknas av personer som är minst 16 år. Prenumerationen avslutas automatiskt och du kommer att få ett nytt erbjudande att ta ställning till vid periodens slut. Eventuell premie skickas ca 3–5 veckor efter att betalning är registrerad. Premie kan bytas ut vid slutförsäljning. Eventuell premie samt medföljande aktivitetsprodukt kan vara olämpliga för barn under tre år.

Kalle Anka & C:o är Sveriges största serietidning med hundratusentals läsare varje vecka. Förutom de förstklassiga serierna, finns varje vecka deckargåtor, tips & tricks, knep & knåp och mycket mer. Gastkramande äventyr och fnattiga skrattfester med Kalle Anka varje vecka året runt.

Läs mer här

 

Seriefiguren Bamse skapades av Rune Andréasson på 60-talet. 2023 fyller Bamsetidningen 50 år, vilket bland annat kommer firas med ett särskilt jubileumsnummer och en ny Bamsepodcast, med Kalle Lind som programledare och flera spännande gäster.

Läs mer här