Därför är det bra att göra din hårtransplantation i Turkiet

Hårtransplantationer är en behandling som allt fler svenskar och andra människor runt om i världen tar del av. Det finns kliniker som erbjuder det här hemma i Sverige, men allt fler väljer att resa till Turkiet för att genomgå behandlingen. I den här artikeln kommer vi därför att undersöka varför så många väljer att genomgå sin hårtransplantation utomlands och hur du går tillväga för att själv boka din behandling.

Varför väljer så många att göra en hårtransplantation?

Håret är en väldigt stor del av vårt utseende, som i sig är starkt förknippat till vår självkänsla och välmående. Därför är det viktigt för många att bevara sin hårväxt och förebygga eller bekämpa håravfall, något som en hårtransplantation gör. 

Människor tappar i genomsnitt 50 till 150 hårstrån per dag. Om man drabbas av håravfall så tappar man fler hårstrån än så, vilket kan leda till tunnare hår, tillbakadragen hårlinje eller liknande. För att motverka det här kan man utföra en hårtransplantation, där man flyttar hårsäckar från exempelvis nacken och fäster dem på de delarna av huvudet du vill ha mer hår på.

Hårtransplantation i Turkiet

Så varför väljer så många att utföra sin hårtransplantation i Turkiet? Svaret på den frågan kan vara många, men i de flesta fall handlar det om priset. Genom att göra din behandling i Turkiet med brahår.se kan du nämligen spara upp till 70% mot vad det hade kostat att göra samma behandling här i Sverige. Då ingår även boende och transport till och från klinik och flygplats i priset.

Priserna varierar såklart beroende på hur mycket hår som ska flyttas och vilken klinik du väljer, men du kan spara flera tusentals kronor på att göra det utomlands. En behandling som på en vanlig svensk klinik skulle kosta 39 000-47 000 kronor kan i Turkiet kosta så lite som 14 000 kronor, inklusive hotell. Det innebär att du får mellan 25 000 och 33 000 kronor över, som du kan lägga på annat. Många väljer att lägga en del av pengarna på att förlänga vistelsen i Turkiet, så att de kan avnjuta en härlig solsemester i samband med operationen. 

Skägg- och ögonbrynstransplantation

För dig som vill ha ett fylligare skägg eller tydligare ögonbryn så finns det även möjlighet att göra skägg- och ögonbrynstransplantation i Turkiet. Det fungerar på samma sätt, där man flyttar hår från ett donationsområde som exempelvis nacken och transplanterar dem på önskad plats i skägget eller på ögonbrynen. 

Priserna på en skäggtransplantation i Turkiet varierar någonstans runt 15 000 till 20 000 kronor, mellan en ögonbrynstransplantation vanligtvis kostar 8 - 14 000 kronor. I priserna ingår hotell och transport, det enda du egentligen behöver fixa är en flygbiljett. 

Varför är det billigare i Turkiet?

Det finns många anledningar till varför det är billigare att göra en hårtransplantation i Turkiet än i Sverige. Landet står för 60% av alla hårtransplantationer i världen, vilket gör att utbudet av kliniker är väldigt stort. Det innebär att konkurrensen är hög och klinikerna behöver pressa priserna så mycket som möjligt för att locka till sig nya kunder. I Sverige är konkurrensen inte lika hög, så klinikerna kan ta betydligt högre betalt utan att oroa sig för att tappa kunder till en konkurrent.

Lägre löner i Turkiet

Lönekostnader är också betydligt lägre i Turkiet än här hemma. En turkisk läkare tjänar exempelvis betydligt mindre pengar än en svensk läkare med samma kompetens, eftersom levnadskostnaderna är lägre i landet. Eftersom den största kostnaden när det kommer till hårtransplantation är just läkarens lönekostnad, eftersom det är en rätt tidskrävande process, så det spelar stor roll i det slutgiltiga priset.

De kringliggande kostnaderna är lägre

Hyror, material och andra kostnader som är kopplade till verksamheten är i regel också betydligt lägre än här i Sverige. Det gör att kliniken inte behöver ta lika mycket betalt för att täcka sina kostnader, vilket är fördelaktigt för dig som kund. 

Valutan

I Turkiet används turkisk lira som valuta, medan vi här i Sverige använder den svenska kronan. Värdet på liran kontra kronan varierar från dag till dag, men i regel så är liran relativt billig gentemot kronan. Det gör att våra kronor är värda mer när de växlas till turkisk lira, vilket gör att priserna blir billigare för oss svenskar, mätt i vår valuta. 

Tänk dock på att valutakurser kan variera kraftigt. Därför kan det ibland vara svårt att i förväg veta exakt hur mycket det kommer kosta i kronor, eftersom liran kan vara värd både mer eller mindre när det väl är dags. 

Hitta en bra klinik i Turkiet

Det viktigaste när du ska boka en hårtransplantation i Turkiet är att du hittar en bra och seriös klinik med kompetent personal med lång erfarenhet. Eftersom konkurrensen är så pass hög så finns det tyvärr en del billiga kliniker som inte alls är bra, med missnöjda patienter som resultat. Ta därför lite tid och efterforska några olika kliniker innan du bestämmer dig, så att du kan vara säker på att få den bästa behandlingen. På brahår.se/hartransplantation-i-turkiet/ hittar du mer information, priser och en bra klinik i Istanbul. Där kan du även boka en gratis konsultation, där du kommer i kontakt med en läkare så att ni kan gå igenom dina behov och önskemål och lägga upp en plan. 

Konsultationen görs enkelt via telefon eller videolänk och kan göras hemifrån. Om du hellre träffar någon så går det bra att boka in din konsultation på en klinik i Sverige från brahår som även finns i Turkiet. Oavsett om du nöjer dig med ett samtal via telefon eller videolänk eller vill träffa en läkare ansikte mot ansikte så behöver du inte åka till Turkiet för konsultationen. 

Väntetiden på hårtransplantationer kan vara rätt lång, så vi rekommenderar att du går in och bokar din kostnadsfria konsultation så snart som möjligt. Därefter kan ni tillsammans hitta ett datum som passar, så att du kan boka din flygbiljett. Ett hett tips är att ta chansen och boka så att du landar några dagar innan operationen, så att du får tid och möjlighet att njuta av en solsemester och allt som Istanbul har att erbjuda.

Victor Christophe

Learn More →