Därför kan manukahonung bli nästa generations aloe veraAtt manukahonung förhindrar skärsår och brännskador från att bli infekterade är ingen nyhet. Redan för 5000 år sedan i Mesopotamien användes honungen som ett naturligt bandage men det finns fler användningsområden. Idag används honungen för att möjliggöra en friskare vardag.

På andra sidan jorden, i Nya Zeeland, växer manukabusken. Blommorna på busken innehåller methylglyoxal (MGO) vilket kan ge en antibakteriell effekt. Enligt forskningen handlar det om effekt på ca 80 olika bakterier. Att använda sig av honungen har flera fördelar, säger Jonas Nobel, vd på leverantören Medfour.

– Ingen annan honung innehåller höga halter av MGO. Men manukahonung är inte bara antibakteriell, den har även möjlighet att bryta ner bakteriernas biofilm vilket visat sig vara en stor utmaning för antibiotika. Både i Sverige och internationellt har detta varit en stor vinst inom sårbehandling, det vill säga minskad användning av antibiotika och fler läkta sår tack vare medicinsk manukahonung. Dessutom har den ett lågt pH-värde och skapar därigenom en plats där bakterier och virus helt enkelt inte trivs. De mest potenta och verksamma varianterna av honungen har ett MGO värde på 600+ (600 mg MGO per kg) men även 300+ ger god effekt. 

Effektivt vid läkning
Det har även gjorts studier av manukahonungens antivirala effekt. Resultaten är goda och visar på en hämmande effekt med potentiellt medicinskt värde. Jonas Nobel menar att den rådande coronapandemin gjort att allt fler letar efter alternativ som kan förbättra den personliga hälsan och att manukahonung är ett utmärkt tillägg i vardagen.

– Vi har även halstabletter med högst MGO i hela Sverige. Även här har forskning gjorts som visar på antivirala- och antibakteriella egenskaper. Halstabletterna kan därför tas i förebyggande syfte när du börjar känna symtom på förkylning eller influensa.

Se alla produkter – klicka här

– Dessutom finns medicinsk manukahonung som kan används för att sår ska läka snabbare. Har du ett större sår kan du applicera honungen direkt på såret och använda ett förband. På ett mindre sår går det bra att applicera en liten klick honung på ett vanligt plåster.

Flera gånger per år händer det att Jonas Nobel får samtal från personer som fått behandlingar med strålning i strupe och svalg med invärtes brännskador och halsont som följd.

– Vissa av dessa patienter har själva hittat till manukahonungen eftersom det inte finns några alternativa behandlingar. De tar en stor sked och sväljer.

Honungen lägger sig som en hinna i svalget och bryter ned den infektion som bildats, tar bort biofilmen och dödar bakterierna. Jonas exemplifierar det som händer med en blåsa i munnen. Blåsan är först irriterande och i vägen men när infektionen väl bryts ner försvinner den snabbt.

– På samma sätt vittnar de som genomgått strålbehandlingar att besvären försvinner när de tar manukahonung.

Bäst i världen
I dag är aloe vera populärt i allt från krämer och tvålar till olika drycker och juicer. Jonas Nobel spår att manukahonung med tiden kan komma att bli större än aloe vera tack vare alla de vetenskapliga studier som visar på honungens effekt. Redan nu finns en rad produkter med manukahonung på Sveriges apotek.

– Sverige är bäst i världen på rådgivning om manukahonung på apotek. Inte ens i manukans hemland, Nya Zeeland, säljs honungen på apotek i samma utsträckning. Det är ett fint kvitto på honungens värde, avslutar han.

MEDFOUR AB är en snabbväxande svensk distributör av produkter för en bättre, hälsa, vård och vardag. Vi som driver MEDFOUR har lång erfarenhet av att skapa, utveckla och driva varumärken och lansera produkter på den nordiska marknaden. Vi har gedigen kunskap om våra varumärken och produkter och de regelverk, riktlinjer och förordningar som gäller för respektive varugrupp. Vi värnar om våra kunder och har gärna direktkontakt med kunder som är nyfikna eller har frågor som vi kan hjälpa till att besvara.

Vi arbetar nordiskt med våra varumärken, huvudmarknad är Sverige. Våra produkter säljs till apotek, hälsokosthandel, hälso- och sjukvårdsgrossister, egen e-handel samt veterinärsgrossister. Vårt lager ligger i utkanten av Jönköping, från vårt lager levererar vi både nationellt och internationellt till våra kunder. Utöver Sverige säljer vi våra produkter till Norge, Danmark, Finland och Tyskland.