De godaste svenska jordgubbarna är märkta med Svenskt Sigill

Finns det något godare än nyskördad och närodlad svensk färskpotatis och jordgubbar? Söta nyplockade jordgubbar och dagsfärsk färskpotatis har smaker som förhöjs ju kortare tid det går från skörd till mun.

Att välja varor certifierade av Svenskt Sigill är att unna sig riktigt bra råvaror som även gör djur, natur och miljö något bra. Svenskt Sigill är miljömärkningen för svensk mat och blommor som både kan garantera svenskt ursprung och ett ansvarsfullt hållbarhetsarbete hos de anslutna odlarna.

– Vi har ett helhetsgrepp på hållbarhetsfrågan där vi även inkluderar djuromsorg och livsmedelssäkerhet. Svenskt Sigill står för ett brett fokus så att både du som konsument och miljön ska få de allra bästa råvarorna, säger Josefin Kihlberg, Kommunikationsansvarig på Svenskt Sigill.

Produkter som ökar den biologiska mångfalden
Produkterna som certifieras kommer från odlare som jobbar med att öka den biologiska mångfalden. Svenskt Sigills odlare gör tusentals olika åtgärder som att så blommande remsor längst åkrarna som gynnar både fåglar och insekter, de planterar eller lämnar blommande träd och buskar som ger mat till pollinerande insekter och skapar upphöjda skalbaggsåsar där rovinsekter trivs vilket minskar behovet av växtskyddsmedel.

– Självklart jobbar vi också med att regelbundet låta oberoende revisorer besöka odlarna för att se till att vårt omfattande regelverk följs, säger Josefin.

Besök en Svenskt Sigill-odling

Det bästa för konsument, miljö, djur och natur
Man väljer produkter märkta med Svenskt Sigill för den goda smakens skull. För den extra färskheten och sötheten i till exempel midsommarens potatis och jordgubbar. Men även för att man vill bidra till en hållbar framtid. Svenskt Sigills hållbarhetsarbete kombinerar det som fungerar ur både bondens och vetenskapens perspektiv för att ge bäst förutsättningar för hållbara varor och odling.

– Vi tycker att man ska välja produkter som har vår miljömärkning för att stötta drivna odlare som jobbar för en hållbar framtid. Att man väljer något som är miljömärkt innebär att man ger svenska bönder som är i framkant och som drivs av hållbarhetsfrågor en möjlighet att fortsätta utveckla odlingen framåt, säger Josefin.

Läs mer om viktiga miljöfrågor här

Titta efter symbolen för Svenskt Sigill
Maten och blommorna märkta med Svenskt Sigill finns i matbutiker i hela landet. På jordgubbar ser man tydligt märkningen på förpackningen medan färskpotatisens märkning syns på lådan eller på hyllans informationslapp.

– Är du sugen på att köpa jordgubbar och färskpotatis i sommar testa de med vår märkning. De är nyskördade, närproducerade, bättre för miljön och goda. Dessutom gör det gott för djur, natur och miljö, säger Josefin.

Svenskt Sigill är miljömärkningen för svensk mat och blommor som tar ett helhetsgrepp på hållbarhetsfrågan. Svenskt Sigill driver utvecklingen inom lantbruket inom till exempel minskad klimatpåverkan, ökad biologisk mångfald och hållbart vattenuttag. När du köper mat eller blommor märkta med Svenskt Sigill kan du vara säker på att den är odlad, född, producerad, förädlad och förpackad i Sverige.

Läs mer på Svensktsigill.se