Delikatesser av högsta klass
från svensk vildmark

Medan viltkött av många anses vara en delikatess av högsta klass, har det länge varit svårt att få tag på kött av riktigt bra kvalitet i den svenska dagligvaruhandeln. Av denna anledning startade Johan Löfström och Patrik Björklund Swedish Wild, med fokus på att enbart köpa in och sälja det absolut bästa svenska viltkött som går att hitta.

– Vi har länge varit besvikna på hur svårt det är att få tag på riktigt bra svenskt viltkött. I vårt tycke lämnar kvaliteten på det vilt man hittar i butikerna ofta en hel del att önska. Dessutom är det långt ifrån alltid man får tag på svenskt vilt och då är det svårt att veta hur köttet har behandlats, förklarar Patrik Björklund och Johan Löfström.

Johan och Patrik valde därför att starta en e-handel för svenskt viltkött och norrländska delikatesser, vilken idag har utvecklats till att bli den största e-tjänsten för viltkött i Sverige. Produkterna varierar från till exempel reninnerfilé, dovhjortytterfilé och älginnanlår, till förädlade varor som torkat renkött, rökt ren- och älgkött och mer ovanliga detaljer som rentunga, renlever och renfett.
– Våra varor ska alltid hålla absolut högst kvalitet och vi lägger ner mycket tid på att hitta de bästa leverantörerna till det vi säljer. Som exempel har vår renkorv en viltköttshalt på 78 procent, vår renskav kommer från högrev och vår fina hjortronsylt har en bärhalt på 80 procent, säger Johan Löfström.

Till skillnad från hos många konkurrenter finns Swedish Wilds produkter dessutom tillgängliga året om, tack vare att företaget har investerat rejält i att alltid ha tillgång på viltkött.
– Vi köper allt kött från licensierade, toppmoderna vilthanteringsanläggningar i Sverige, så allt är noggrant testat, förpackat och spårbart. Sedan skickar vi köttet direkt hem till våra kunder i hela Sverige och EU. Vi poängterar gärna att när vi menar hela Sverige, så är det verkligen hela Sverige. Det har varit viktigt för oss att kunna leverera till alla kunder som vill köpa hos oss, inte bara till dem som bor i storstäder, säger Johan Löfström.

Viltkött som kulturarv
Viltkött är inte bara fantastiskt gott utan även ett kulturarv som är värt att vårda. Som exempel nämner Johan gärna de samiska Suovas och Gurpi, fantastiskt smakrikt, rökt renkött som man snabbt lagar till i panna.
– Det är nog det godaste rökta kött man kan äta. Det är väldigt positivt att få introducera människor över hela Europa till ett sådant kulturarv. Särskilt roligt är det att prata med kunder som är uppväxta i Norrland men som har flyttat söderut och inte längre kan få tag på dessa viltdelikatesser. Vi har även många pensionerade jägare i vår kundbas, förklarar han.

Hälsosamt kött med Omega-3
Utöver den förstklassiga kvaliteten på varorna kan Swedish Wild skryta med att deras viltdelikatesser är betydligt vänligare mot miljön – och djuren – än andra köttsorter. Djuren får leva ett naturligt liv, samtidigt som det inte går åt någon extra odlingsmark för vilda djur.
– I Världsnaturfondens köttguide är vilt det enda kött som är grönmarkerat – det beräknade CO2-avtrycket per kilo viltkött från fritt levande, svenska djur är ungefär detsamma som det från linser och andra klimatsmarta grönsaker. Det gör vilt till ett av de mest långsiktigt hållbara köttslag som finns. Därtill är vilt ett näringsrikt kött, med många näringsämnen och höga halter av Omega-3, så att välja vilt har många fördelar, betonar Patrik Björklund.

Enkelt att tillaga
Att laga viltkött kan faktiskt vara väldigt enkelt, menar Patrik och fortsätter:
– Vissa kan känna sig lite nervösa inför att tillaga en råvara man inte är bekant med, men vår ambition är att göra det lätt att äta vilt, inte bara genom att göra det lättillgängligt utan också genom att ge bra tips och råd för tillagning. Vi har lagt upp några recept på vår hemsida som är lätta att lyckas med och samtidigt är fantastiskt goda. Vill man sedan göra det lite mer avancerat tillhandahåller vi även kokböcker för vilt på hemsidan till förmånliga priser. Intresset är väldigt stort, så det är tydligt att det har funnits en efterfrågan från kunderna, som vi nu hjälper till att möta. Det är verkligen roligt, avslutar han.

Om Swedish Wild
Swedish Wilds mission är att göra det bästa svenska viltköttet lättillgängligt för alla. De köper in svenskt viltkött och förädlade viltdetaljer av högsta klass och skickar varorna direkt hem till din dörr. Dessutom tillhandahåller de tips och recept på hur man bäst tillagar viltkött. De har även skapat en Facebookgrupp (Game Meat Lovers) där viltköttsintresserade över hela världen kan mötas och utbyta idéer och recept.

Läs mer på swedishwild.se

Sandra Ahlqvist

Learn More →