Det kan hända om en självkörande bil hackas

Ren science-fiction för något decennium sedan – verklighet i dag.
Fördelarna med självkörande bilar är många, men det finns en risk att styrsystemet hackas.
– Det finns alltid sätt att komma runt bilens skydd, säger Anders Nilsson, säkerhetsexpert.

På grund av svenska lagar rullar inte de självkörande bilarna på landets vägar i dag, men enligt ESET:s säkerhetsexpert Anders Nilsson är framtidens dröm nära. När lagarna utvecklas och särskilda filer för bilarna kan byggas kan drömmen bli sann även i Sverige.

Men en bil som själv gasar, bromsar och väjer för andra fordon utan inverkan av en människa ställer stora krav på det datasystem som ska processa all information. Så vad skulle hända om någon skulle hacka systemet och ta över den självkörande bilen?

”Kan bli en stor säkerhetsrisk”
Om en hacker tar sig in i bilens styrsystem och hindrar den från att bromsa när det krävs eller får den att köra snabbare än vad hastighetsbestämmelserna tillåter kan bilen bli en stor säkerhetsrisk.
– För att minska riskerna för intrång signeras programvaran i fordonen så att endast behörig tillverkare kan öppna och ändra i filerna. Men precis som andra program och mjukvaror finns det alltid ett sätt att komma runt dessa skydd – titta bara på alla piratkopierade spel, säger Anders Nilsson.
Vill du se hur det gick till när två hackers tog över en bil mitt på motorvägen, klicka här

Föraren vill anpassa bilen
Om man bortser från yttre hot så kan även föraren utgöra en risk.
– Precis som med andra strypta motorer så finns det sannolikt de som vill "trimma" sin bil till att gå snabbare. Det är alltid en risk om privatpersoner går in och börjar ändra bilens programvaras olika värden. 

Trots riskerna finns det också många styrkor med självkörande bilar, en av dessa är reaktionsförmågan.
 – En bil reagerar snabbare än en människa och har alltid koll på ”döda vinkeln”. De självkörande bilarna kommer dessutom att reagera på varandra och anpassa körningen efter omgivningen, vilket direkt ökar säkerheten i trafiken, säger Anders Nilsson.
Vill du veta mer om antivirussystem, klicka här

Presenteras av ESET

eset logo

Skydd mot det okända: Avancerade heuristikalgoritmer upptäcker och oskadliggör skadlig programvara innan den kan göra skada. 

Låga prestandakrav: Även intensiva åtgärder, t.ex. en komplett diskgenomsökning, kräver lite systemresurser och körs smidigt i bakgrunden. 

Ligg steget före: ESET Live Grid® ger ett avancerat skydd som skyddar mot kända eller nya hot dygnet runt. 

Kostnadsfri teknisk support: Svensktalande support finns tillgänglig gratis via e-post och telefon (under kontorstid).

Läs mer på eset.se