Varning: Skadlig kod kan ta över din smartphoneOm du klickar på fel länk kan dina bilder krypteras och skadlig kod ta över både din dator och smartphone.
Ransomware ökar stadigt och förhindrar åtkomst till dina enheter om du drabbas.
– För att få tillbaka åtkomsten till krypterad data kräver förövaren att du först betalar en summa pengar, säger Anders Nilsson, säkerhetsexpert.

Hur mycket hade du betalat för att få tillbaka åtkomsten till din dator eller smartphone om innehållet togs ifrån dig? Drabbas du av ransomware, skadlig kod, kan du krävas på åtskilliga tusenlappar.
– Både skolor, kommuner, privatpersoner och företag drabbas. Folk klickar på länkar i e-post eller går in på någon hemsida där de blir lurade att köra någon fil och helt plötsligt kommer du inte åt din dators innehåll om du inte betalar, säger Anders Nilsson, säkerhetsexpert på ESET.
Vill du ha hjälp att undvika ransomware, klicka här

Kan minska risken
Det är dock möjligt att både minska riskerna att drabbas och att minimera skadan om dina filer har blivit kapade. För att undvika att luras av förövarna menar Anders att det är viktigt att vara på sin vakt och kolla språket i misstänkta e-postmeddelanden, samt att aldrig köra okända filer.
 – Lita på magkänslan och var aktsam. Ett tips är att hålla utkik efter språkliga fel på grund av dålig översättning, vilket är vanligt i de här fallen. 

Att regelbundet uppdatera operativsystem och program för att täppa till säkerhetshål är också bra i förebyggande syfte mot skadlig kod.
– Om du ändå har oturen att drabbas av ransomware finns det sätt att minimera skadan, till exempel genom att kontinuerligt säkerhetskopiera viktig data. Det finns automatiserade backuplösningar som också gör att din data kan återställas på ett snabbt och enkelt sätt, säger Anders.

Betala – eller inte betala?
När en privatperson eller ett företag står i valet mellan att bli av med viktigt data eller att betala för att få den tillbaka är det i många fall enklare att betala – i synnerhet om den som drabbats inte har en färsk säkerhetskopia.
– Egentligen bör man inte betala. Ju fler som betalar desto mer kan dessa förövare tjäna på ransomware. Det är ett effektivt sätt för kriminella att tjäna snabba pengar, vilket gör att brott av denna typ ökar om man betalar.
Vill du få hjälp att minska risken för ransomware i din telefon, klicka här

Presenteras av ESET

eset logo

Skydd mot det okända: Avancerade heuristikalgoritmer upptäcker och oskadliggör skadlig programvara innan den kan göra skada. 

Låga prestandakrav: Även intensiva åtgärder, t.ex. en komplett diskgenomsökning, kräver lite systemresurser och körs smidigt i bakgrunden. 

Ligg steget före: ESET Live Grid® ger ett avancerat skydd som skyddar mot kända eller nya hot dygnet runt. 

Kostnadsfri teknisk support: Svensktalande support finns tillgänglig gratis via e-post och telefon (under kontorstid).

Läs mer på eset.se