Små hörlurar ett allt större problemDe flesta lyssnar på musik, ljudböcker eller poddar dagligen i hörlurar. Men sen pandemin slog till och hemarbetet ökade har användandet av hörlurar skjutit i höjden. Det kan leda till allvarliga problem och värk i form av vaxproppar. Måste man sluta använda lurar eller går det att undvika problemen? 

Öronvax är ett naturligt rengöringsmedel i örat. När allt fungerar som det ska transporteras vaxet ut ur örat av sig själv. På vägen tar det med sig skräp, smuts och hudflagor. Men ibland uppstår problem med transporten, vaxet stannar i örat och en blockering uppstår. Det vill säga, en vaxpropp. Den allra vanligaste orsaken till att vaxet stannar är att man petat in vaxet med ett finger, tops eller hörlur.

Hörlurar ger mycket glädje
Vi har mycket att tacka våra hörlurar för. Att vänta på bussen, diska eller träna hade inte varit detsamma utan dem. Inte heller den långa promenaden. Och hur hemarbetet hade fungerat utan dem vill man knappt tänka på. Men för mycket musik, ljudböcker och poddar i små hörlurar kan lätt orsaka problem i form av vaxproppar.

Här kan du läsa mer om Cl-ear

Små hörlurar hindrar vaxet från att komma ut på ett naturligt sätt och trycker dessutom upp det längre in i örat. Precis som tops kan göra. I hörselgången kan en ansamling vax bilda en propp vilket förutom värk och klåda kan orsaka nedsatt hörsel och en känsla av obehag i form av yrsel och obalans. 

Problemet med vaxproppar har dessutom sjunkit i åldrarna. Det blir nämligen allt vanligare att barn och tonåringar söker hjälp för vaxproppar. Detta beror troligtvis på det ökande användandet av hörlurar i unga åldrar. 

Använder du ofta hörlurar?
Hur ofta använder du hörlurar? Är du en av alla som knappt tar ett steg utan lurar i öronen? Det är helt förståeligt i så fall. Men tänk på att ju mer du använder små hörlurar, desto större är risken att du drabbas av problem och proppar. Och vem vet, problemet kanske redan har börjat utan att du har lagt märke till det? Har du möjligtvis höjt volymen i dina lurar till en högre nivå än vad du brukade ha? Försämrad hörsel är ett av de vanligaste symptomen på vaxpropp. Men det finns såklart fler, här kommer en lista på andra vanliga symptom: 

  • Det känns som du har lock
  • Du får lock i örat efter att du duschat
  • Det värker i hörselgången
  • Du känner yrsel

Vill du ha mer information om Cl-ear? Titta hit!

Få hjälp med Cl-ear
Men var inte orolig. Du behöver inte sluta använda dina hörlurar. För det finns en enkel och smart lösning på problemet. En lösning som varken kräver ett besök på vårdcentralen eller annan läkarvård. 

För nu finns Cl-ear, som med receptfria produkter både hjälper vid akuta besvär och förebygger problem och proppar. Har du eller misstänker du vaxpropp – använd Cl-ear Express. Den lindrar värk, motverkar och löser upp proppen. Smidigt och effektivt. Men om proppen trots behandling inte lösts upp efter sex dagar bör du kontakta din vårdcentral för ytterligare hjälp och rådgivning. 

För dig som oroar dig för vaxproppar och i stället vill förebygga problemen, så finns det två olika produkter att välja på: Örondroppar och spray. Båda innehåller medicinsk olivolja som har ungefär samma konsistens och struktur som vaxet. Oljan gör vaxet mjukare och mer lättflytande, så att det lättare rinner ut ur örat på ett naturligt sätt. Allt som krävs är att du applicerar oljan 1–2 gånger per dag. Sen kan du lyssna på precis hur mycket musik, berättelser och böcker du vill, utan att behöva oroa dig för värk eller propp. Det är väl enkelt och smidigt? 

MEDFOUR AB är en snabbväxande svensk distributör av produkter för en bättre, hälsa, vård och vardag. Vi som driver MEDFOUR har lång erfarenhet av att skapa, utveckla och driva varumärken och lansera produkter på den nordiska marknaden. Vi har gedigen kunskap om våra varumärken och produkter och de regelverk, riktlinjer och förordningar som gäller för respektive varugrupp. Vi värnar om våra kunder och har gärna direktkontakt med kunder som är nyfikna eller har frågor som vi kan hjälpa till att besvara.

Vi arbetar nordiskt med våra varumärken, huvudmarknad är Sverige. Våra produkter säljs till apotek, hälsokosthandel, hälso- och sjukvårdsgrossister, egen e-handel samt veterinärsgrossister. Vårt lager ligger i utkanten av Jönköping, från vårt lager levererar vi både nationellt och internationellt till våra kunder. Utöver Sverige säljer vi våra produkter till Norge, Danmark, Finland och Tyskland.