Ge ett specialdesignat smycke i julklapp? Här är svenska designern Caroline Hjerpe

December är här och det börjar bli dags att införskaffa årets julklappar. Något som ofta är uppskattat att hitta under granen den 24 december är smycken. Från söder i Stockholm designar och skapar Caroline Hjerpe ringar, halsband, armband och örhängen – från scratch.

– Vi jobbar med ”imperfekt perfektion”. Vi vill att det ska vara tydligt att smyckena är gjorda av två händer och inte maskiner, berättar hon.

Det finns handgjorda smycken och så finns det handgjorda smycken. Enligt smyckesdesignern Caroline Hjerpe är skillnaden stor och från butiken på Södermalm i Stockholm designar hon den kategori av handgjorda smycken som svarar mot ”handmade imperfection”.

– Det är vårt ledord. Vi letar inte efter perfektion i vårt skapande, snarare efter det som är imperfekt och som blir perfekt på något sätt. Vi vill att du ska se att smycket är handgjort, till exempel med lödningar som syns. Det gör att allt blir väldigt unikt, förklarar designern.

Det var 2016 som Caroline Hjerpe öppnade upp dörrarna till lokalerna på Åsögatan i Stockholm. Sedan dess har det gått snabbt framåt – kanske för att hon valt att sticka ut i en värld som ofta ses som perfekt och drivs av masskonsumtion och -produktion. Caroline Hjerpe vill vända på det.

”Uppfylla många drömmar”
I sortimentet finns något för alla – ringar, örhängen, armband och halsband, för både män och kvinnor. För den som vill finns det möjlighet att utifrån ursprungsdesignen personalisera sitt smycke vad gäller val av sten och metall.

– Har du alltid drömt om en ring som är oval och går i tonerna blått, lila och grönt eller om din mormor kanske hade en ring med en viss sten så kan vi ofta hjälpa till att hitta en liknande. Det vi säljer mycket av har ofta en tanke bakom, säger Caroline Hjerpe och fortsätter:
– Eftersom det ofta bara finns en sten och allt är gjort ”piece by piece” utan att vara gjutet av former eller dataprogram, så blir alla smycken unika. Det är ingen som kommer ha en likadan. Det är ganska ovanligt och på det sättet kan vi uppfylla många drömmar.

Genomgående väljer Caroline Hjerpe att i sin design enbart jobba med solida material i 18 karat guld.

– Det gör att smycket håller för alltid, det blir mer hållbart. Du ska i princip kunna ge vidare din ring till dina barnbarn.

Diamant eller safir
För den som funderar på eller har bestämt sig för att gå ner på knä och fria på julafton, juldagen eller nyårsafton, som enligt undersökningar är de vanligaste dagarna att förlova sig på, finns även förlovningsringar i sortimentet. Även här är ambitionen att ta fram något unikt.

– Beroende på smak och tycke kan du välja diamanter i alla slipningar, safirer i regnbågens alla färger och andra lekfulla minimalistiska modeller, och mixa det med 18 karats solid vitt eller rött guld. Det är bara fantasin som sätter gränser, avslutar Caroline Hjerpe.

Vill du kontakta oss? Maila oss gärna!

hello@carolinehjerpe.se