Gotlands pärlor – det här får du inte missa på ön!

På Gotland smälter historia, natur och kultur samman. Oavsett om du är intresserad av att utforska medeltida ruiner, njuta av avkopplande stränder eller delta i spännande evenemang har ön något för dig. Packa dina väskor och bege dig till denna pärla i Östersjön – här tipsar Destination Gotland om vad du måste uppleva.

Gotland är känt för sin vackra natur, historiska arv och kulturella rikedomar. Öns pittoreska landskap, medeltida städer och fascinerande sevärdheter lockar mängder av nyfikna besökare från hela världen – inte minst under sommarmånaderna, då ön kanske är som allra vackrast. Trots sin ringa storlek bjuder Gotland på en mängd fantastiska resmål och spännande platser. Här är några av dem.

Historiens vingslag i Visby
Visby är en av världens bäst bevarade medeltidsstäder och en vandring genom kullerstensgatorna känns som en resa tillbaka i tiden. Ta en fika på något av de charmiga kaféerna, upptäck ringmuren och stadens fantastiska ruiner – och glöm inte bort att besöka på Gotlands Museum och Fornsalen för att lära dig mer om Gotlands rika historia.

Läs mer om Gotland här!

Den hänförande naturen i norr
Det är svårt att tro att man fortfarande befinner sig i Sverige när man äntrar Fårö. Öns unika kustlinjen med sina dramatiska kalkstensklippor och vita sandstränder är ett paradis för naturälskare. Ta en tur till Langhammars raukområde och beskåda de mäktiga, skulpterade stenformationerna som är så starkt förknippade med ön. Här finns även Ingmar Bergmans bostad och museum, som är väl värt ett besök för filmälskare.


Festlig kultur och kul festivaler
Kulturen blomstrar på Gotland och det är alltid något spännande, kulturellt evenemang på gång. Under sommarmånaderna är de två mest populära Almedalsveckan och Medeltidsveckan, där staden först fylls av seminarier och debatter för att sedan stoltsera med medeltida marknader, teaterföreställningar och turneringar. Under Gotland Chamber Music Festival framför internationellt erkända musiker klassisk musik i unika miljöer på ön.

Här ser du vad som händer på Gotland i sommar

Maffiga medeltida kyrkor
Gotland är känt för sina många medeltida kyrkor. De imponerande byggnadsverken är en påminnelse om öns tidigare rikedom och historiska betydelse inom Östersjöregionens handel och politik. Några av de mest kända kyrkorna, väl värda ett besök i Visby, inkluderar den gotiska domkyrkan och St. Karins ruin, som bjuder på en fantastisk utsikt över staden.

Soliga stränder för alla smaker
Vidsträckta sanddyner och klart vatten – det är ett måste att bada på Gotland. Här finns en strand för varje smak, men några av de mest populära är Tofta strand med sin vita sand och kristallklart vatten, och Sudersands vidsträckta sanddyner på Fårö. Ett hett tips är att ta med sig picknickkorgen och njuta av en solig dag vid havet.

Destination Gotland AB bedriver ett av Europas modernaste trafiksystem till sjöss. Flottan består av tre snabbgående fartyg, varav två fartyg som drivs med flytande naturgas (LNG) och biogas (LBG)*. Under 2022 transporterade vi cirka 1,8 miljoner passagerare, 570 000 personbilar och 840 000 längdmeter gods. Under sommarsäsongen kör vi upp till 18 turer per dygn. Destination Gotland har ca 400 årsanställda och huvudkontoret i Visby. Vi ställer höga krav på oss själva när det gäller den tjänst och service vi levererar i vår verksamhet.

Victor Christophe

Learn More →