Här är matknepet som kan förgylla måltidenVill du få till det lilla extra till din måltid? Låt bli att köra på det sedvanliga spåret med endast salt, peppar och tomatsås. Med hjälp av den kryddiga paprikaröran från Balkan, Ajvar, kan du förgylla många måltider. Plivit Trade har storsäljaren Podravka Ajvar som blivit en stor favorit runtom landet, där undersökningar visar att mer än var tredje burk Ajvar i Sverige kommer från Plivit Trade.

Om du någon gång varit på semester i Balkans regioner har du med stor sannolikhet smakat på den populära grönsaksröran Ajvar. Med sin starka röda färg är det svårt att missa den på tallriken, och den har snabbt blivit en favorit i många svenska hushåll. Plivit Trade är Sveriges ledande grossist för livsmedelsbutiker och har flera olika typer av Ajvar i sitt stora sortiment – där Podravka Ajvar är en stor favorit. Med hela 36,2 procent av marknaden på paprikaröran är Podravka minst sagt ledande på marknaden.

– Att Ajvar blivit populärt är inte speciellt konstigt. Det görs enligt ett klassiskt recept med grillad paprika som huvudingrediens, med tillsats av aubergine, matolja, kryddor, sol och regn. Inget annat, inga konstigheter, säger Tomislav Majic, marknadsansvarig på Plivit Trade.

Ett ökat intresse kring vegansk och vegetariansk mat är också en potentiell anledning till att Ajvar slagit igenom så stort i Sverige, menar Tomislav, samtidigt som det fungerar på många olika sätt i maträtterna. Med allt från att vara ett tillbehör till grillad mat eller dip på buffébordet, till att vara en smaksättare i grytor eller såser är antalet användningsområden många – och väldigt goda.

Vegetarisk pasta – med Ajvar
Ajvar fungerar alldeles utmärkt till en stor drös av de maträtter som huserar i vår vardag. Plivit Trade har tagit fram två recept som nyttjar Ajvar till sin fulla potential.

Pasta är minst sagt en populär måltid hos många – och med en blandning av stark Ajvar kan du krydda till maträtten för en liten extra och unik touch. Det du behöver för att göra en utsökt Ajvarpasta är följande ingredienser:

  • 400 gram pasta
  • 8 matskedar Podravka Ajvar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 gram purjolök
  • 4 deciliter grädde
  • 100 gram parmesan
  • 1 röd chili
  • Salt och peppar

– Koka upp vatten med lite salt och tillsätt pastan. Därefter hackar du purjolök, vitlök och chili och steker den i stekpannan med en skvätt olja. Därefter adderar du Ajvar och steker snabbt, innan du lägger i grädden. Låt den puttra tills pastan är al dente. Efter det häller du över pastan till Ajvarsåsen och lägger in parmesan, salt och peppar efter eget önskemål, berättar Tomislav Majic.

Allt började i Västervik 1998. Plivit Trade AB grundas och etablerar sig på ostkustens pärla, Västervik. Vi omsätter 9 miljoner svenska kronor under vårt första år. Knappt 20 år senare har vårt importföretag växt till en koncern med förgreningar i hela Sydösteuropa och omsätter årligen runt 200 miljoner. Under vår resa har vi breddat verksamheten och omfattar utöver import- och försäljningssidan även engagemang i produktionsledet.