Här kan alla lära sig flygaVill du falla fritt i 300 kilometer i timmen utan att behöva slänga dig ut ur ett flygplan? Då är Bodyflights vindtunnel i Bromma rätt plats för dig. Här, i världens högsta vindtunnel, kan alla få känna den otroliga frihetskänslan som annars bara fallskärmshoppare får ta del av.

  Du flyger från sekund ett, säger Björn Gunnelöf på Bodyflight.

En gammal silo i ett industriområde är nog inte vad de flesta associerar med en otrolig frihetskänsla men i Bromma finns just den unika kombinationen. Sedan 2015 driver Bodyflight världens högsta vindtunnel här, där alla från fallskärmsproffs till 90-åringar kan simulera fritt fall i hastigheter motsvarande 300 kilometer i timmen.

– Det här simulerar ett fallskärmshopp exakt. Skillnaden är att vårt minsta paket motsvarar tiden i fritt fall som tre vanliga tandemhopp, säger Björn Gunnelöf som är en av ägarna.

Vindtunneln i Bromma är inte bara Sveriges enda utan även en av världens främsta och har blivit ett naturligt resmål för fallskärmshoppare som vill öva upp sin teknik. Just i dag tränar också flera av Sveriges bästa kroppsflygare i tunneln i Bromma. När de gör volt efter volt i tunneln, för att sedan plötsligt stanna till och sväva blixtstilla i luften, ser allt väldigt enkelt och rofyllt ut. Det är först när du själv klättrar in i tunneln och känner kraften av de fyra enorma fläktarna, med en total styrka på 2500 hästkrafter, som wow-upplevelsen sätter in.

Nu bygger Bodyflight ännu en vindtunnel i Göteborg och har en pågående emission

Instruktören och SM-mästaren i Indoor Skydiving, Per Nissborg, förklarar att det viktigaste för att kunna flyga är att både försöka slappna av och samtidigt noggrant kontrollera var dina ben och armar befinner sig.

– Det är lite som meditation. När du väl är inne i tunneln så glömmer du allt annat, säger han.

Det mest förvånande är också hur fort det faktiskt går att faktiskt få kontroll. I början styr instruktören dina rörelser för att hålla dig rak men efter bara en halv minut kan instruktören, i de allra flesta fall, släppa taget och låta dig sväva helt fritt. Just den frihetskänslan är också det som Björn Gunnelöf lyfter fram som den stora fördelen med att flyga i vindtunneln.

– I ett vanligt tandem-fallskärmshopp med en instruktör får du bara åka med. Här får du köra ”racerbilen” helt själv från början.

Testa själv. Boka din flygning i dag. 

Ytterligare en fördel med vindtunneln är att nästan alla kan testa på den. Björn Gunnelöf berättar att barn från tre år gamla kan flyga och att deras äldsta besökare varit 90 år gammal. Även rullstolsburna och blinda har flugit i deras vindtunnel och de enda som egentligen inte rekommenderas att flyga är gravida.

Den som ändå är nervös lugnar Björn med att berätta att instruktörernas utbildning till 99 procent handlar om säkerhet och att de i stort sett kan ”radiostyra" dig i vindtunneln så att du behåller kontrollen. Även för de mest nervösa brukar reaktionen på första flygningen därför vara densamma.

– Den allra vanligaste reaktionen är att folk vill flyga igen på direkten. Därför har vi också tagit fram ett erbjudande som vi kallar ”reflight”, där man kan köpa en ny flygning direkt till rabatterat pris. 

 

Presenteras av

Bodyflight eller inomhusfallskärmshoppning (indoor skydiving) är både ett fritidsnöje och en träningsform. Känslan är den samma som att kasta sig ut från ett flygplan men i en säkrare miljö. Bodyflight Stockholm i Bromma simulerar frifallshastigheter på upp till 300km/h, men som förstagångsflygare flyger du i hastigheter kring 200km/h.

Läs mer och boka din flygning här.