Guide: Så beskär du enklast dina träd och häckar

Det spelar ingen roll om du har sommargröna lövträd eller ensliga enar på din tomt – varje träd och häck behöver vård. Genom att klippa dem rätt håller du inte bara trädgården finare utan även växterna levande längre.
Här är guiden som hjälper dig på vägen.

När värmen kommer är det dags att återigen ta sig ut i trädgården och värma upp sina gröna fingrar.
Trädvård och beskärning av träd är något som görs av en mängd olika anledningar; många tänker på trädgårdens estetik medan andra främst plockar fram häcksaxen för att gynna trädets funktioner, exempelvis att få frukt av god kvalitet.
Vill du veta vilket träd du bör beskära när? Läs mer här

Eftersom att det krävs lite jobb för att beskära sina träd och buskar väljer många att anställa professionella arborister eller trädvårdare när det är dags – men enligt Rikard Fornbäck som jobbar på Fiskars är det möjligt att få till ett bra och funktionellt resultat utan allt för mycket jobb även på egen hand.
– Mycket handlar om att ha rätt verktyg och veta hur man ska göra för att beskärningen ska gå så enkelt som möjligt, säger han.

Här ger han tre tips på hur du enklast fixar beskärningen.

  1. Välj rätt verktyg
    Fiskars sekatörer och grensaxar är superbra verktyg för att beskära färska grenar och skott. För att du ska kunna komma långt ner eller nå höga grenar utan att behöva använda en stege har Fiskars dessutom utvecklat sin smidiga universalklippare. När det kommer till lite tjockare grenar eller rötter bör du använda Fiskars trädgårdssågar som är små och smidiga. Tänk dock på att inte ta bort grenar som är tjockare än 10 centimeter, så att trädet har en chans att läka och håll verktygen vassa för att få rena snitt.”
  2. Gör en plan
    ”Innan du börjar beskära är det viktigt att bedöma trädet eller häcken och göra en plan. Vilken form har det i dag och vilken form vill du att det ska ha när det är klart? Börja med att ta bort skadade och torra, döda grenar – med Fiskars sekatörer och grensaxar brukar det gå väldigt smidigt.”
  3. Ta inte för mycket
    ”Majoriteten av träd är väldigt tåliga och har lätt att återhämta sig från olika beskärningsmetoder, men för att hjälpa det på traven bör du inte skära mer än nödvändigt. Om du behöver trimma det hårt är det istället en bra idé att dela upp beskärningsprocessen över flera år.”

Vill du läsa mer om beskärning? Klicka här

Om oss

Fiskars är Finlands äldsta företag, och 2014 firade vi 365-årsjubileum. Vår historia börjar på 1600-talet, när en rad järnbruk etablerades i Finland. Fiskars grundades 1649 och vi är stolta över att vi idag är kända som ett av de äldsta företagen i västvärlden.

Fiskars tjänar konsumenter och kunder världen över med internationellt kända varumärken som Fiskars, Gerber, Iittala, Royal Copenhagen, Waterford och Wedgwood. I enlighet med vår mission att skapa en familj av ikoniska livsstilsvarumärken är Fiskars vision att påverka människors liv på ett positivt och hållbart sätt. Läs mer på vår webbplats:  www.fiskarsgroup.com.