Helstekt kalkon – enklare att laga än du trorFå saker är så betingat med jul som just mat. Studier visar på att vi under julen äter tusentals ton julskinka. Många kan samtidigt uppleva att det sällan bjuds på nyheter när det vankas mat, men goda alternativ finns i form av utsökta kalkonrecept från Ingelsta Kalkon.

Julen närmar sig med stormsteg och förutom att sätta upp julgranen, införskaffa klappar och dekorera hemma börjar det även planeras gällande maten. Köttbullar, revbenspjäll, prinskorv och Janssons frestelse är några vanligt förekommande rätter på julbordet – men i år kan du på enkelt vis förnya julbordet. En helstekt kalkon är en klassiker under julhelgen i USA och England, och är något som även är populärt i Sverige.

– Många tror att det är väldigt svårt att tillaga kalkon, men det är det inte. När allt väl är förberett så sköter sig det själv i ugnen, säger Johanna Nilsson på Ingelsta Kalkon.

Läs mer om Ingelsta Kalkon här

Enkelt – på många sätt
Det finns mycket positivt med att få in kalkonen på julbordet, nyårssupé och trettondagsmiddagen, menar hon. Helstekt kalkon är enkelt att tillaga och går dessutom att använda i flera andra maträtter – om det mot förmodan skulle bli kvar något efter julen.

– Blir det över kan man ha det i till exempel en pastagratäng. Men jag gissar på att det troligtvis kommer ta slut eftersom det är så himla gott, skrattar hon.

Förutom att vara enkelt att tillaga är det även minst lika enkelt att införskaffa. Ingelsta Kalkons produkter finns i din livsmedelsbutik samt i Ingelsta Kalkons fem egna delikatessbutiker som finns på Österlen samt i Malmö, Lund, Göteborg och Stockholm.

– Skulle det mot förmodan inte finnas i butiken kan man be dem beställa hem Ingelsta Kalkons produkter.

Många recept
På sin hemsida har Ingelsta Kalkon flera olika recept med olika svårighetsgrader. Här finns allt från superenkla och snabba tilltugg till den klassiska helstekta kalkonen, menar Johanna.

Ingredienser:
1 st kalkon, tinad eller färsk, cirka 4 kilo

Fyllning:
4 st klyftade äpplen
75 g smör i bitar
125 g katrinplommon
2 st rödlök i bitar
2 kvistar timjan
2 kvistar rosmarin
2 kvistar salvia

Att pensla med:
1 msk kinesisk soja
50 g smält smör
salt & peppar

Till ugnsformen:
2 dl vatten
2 st gula lök i bitar
2 st morötter i bitar
5 st enbär, torkade

En god sås att ha till:
3 dl grädde
vetemjöl till redning
portvin eller portvinsgelé
salt & peppar

Gör så här:

- Ta påsen ur kalkonen

- Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind därefter ihop lårbenen

- Blanda smöret med kryddor och soja. Pensla hela kalkonen. Lägg sedan kalkonen i en ugnsfast form och stek i 225 grader i cirka 30 minuter

- Ta ut formen och sänk temperaturen till 175 grader

- Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då.

- Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kilo kalkon. Innertemperaturen ska visa +70 grader på stektermometern när kalkonen är färdig.

- Två kryddmått peppar

Till såsen:
- Sila skyn och tillsätt grädde och låt koka upp. Red av med mjöl utrört i
vatten. Smaka av med salt, peppar och portvin alternativt gelé.

- Tips för dig som vill förbereda! Kalkonen kan förberedas till och med steg 6.

- Sila i så fall skyn och låt kalkonen kallna. Tranchera kalkonen och lägg upp i en ugnsfast form. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150°C varm ugn.

– Det krävs alltså inte ett gediget projekt för att få en riktigt uppskattad måltid. Gör något nytt till julen i år! avslutar Johanna.