HEX winerack från Born in Sweden – skapa din egen form!

Oavsett om man har ett stort lantkök eller en storstadsvrå brukar förvaring vara en utmaning. Dessutom är intresset för matlagning och för att skapa snygga och funktionella kök större än någonsin.

– När vi byggde om vårt kök hemma, letade vi efter ett rejält och snyggt vinställ som skulle fungera som både förvaring och som en inredningsdetalj, säger Kim Vejsholt, ägare och grundare till Born in Sweden.

Det visade sig vara lättare sagt än gjort och efter att ha letat men inte hittat det där perfekta som han ville ha i sitt kök, började Kim istället att kasta ut frågan till de designers Born in Sweden hade kontakt med.

– Vi fick napp ganska omgående, berättar Kim.

– När jag frågade Matz Borgstöm som jag känt i flera år och som jag arbetat mycket med under tiden jag ägde Sagaform, plockade han genast fram några skisser.

Här kan du läsa mer om Born in Sweden

Det visade sig att Matz hade filat på ett vinställ under en tid, vilket han tyckte var ett naturligt steg, då han designat ett stort antal glas och vinglas åt bland annat Orrefors.

Vinstället ”HEX” går att bygga ihop till nästan vilken form som helst. Det är uppbyggt av moduler som är lätta att foga i varandra och kan byggas vidare på åt alla håll. Modulerna är gjorda av extruderad aluminium, en tillverkningsmetod som ger en perfekt precision och hållbarhet. Därmed kan man bygga en böljande form om man vill, eller bygga in ”hål” i sin konstruktion.

HEX är unikt på så sätt att man kan bygga det fristående eller hänga det från taket, eller utifrån en vägg. Det gör att man kan använda det som exempelvis en rumsdelare. Om man väljer den hängande varianten, kan man lägga till vinglashållare och därmed få en extra funktionell produkt. HEX blir så mycket mer än en flask- och glasförvaring, det är en väggdekoration och ett riktigt utropstecken i inredningen som inte går någon förbi.

Se vinstället – klicka här

Det tog fyra år av produktutveckling, planering, fabriksbesök och prover innan HEX äntligen kunde lanseras på marknaden 2020 och Kim kunde sätta upp det i sitt eget kök.

– Vi är så nöjda och stolta över det här vinstället och det är tveklöst den av våra produkter som får mest uppmärksamhet när vi står på mässor, berättar Kim Vejsholt.

– Förutom till många kök, har vi sålt det till privata vinkällare, till restauranger och barer, samt till designälskare i både USA och Australien.

Modulerna finns i tre färger, rå aluminium, svart och brons och kombinationsmöjligheterna är oändliga.

Matz Borgström avslutar med att berätta hur han tänkte kring materialval och uttryck i HEX:

– Som industridesigner är jag intresserad av tillverkningsmetoder och blev tidigt fascinerad av hur man tillverkar strängsprutad aluminium. Bästa utmaningarna får jag när det finns begränsningar att ta hänsyn till.  Så när jag började fundera på ett byggbart flaskställ, tog jag reda på maxstorleken för munstycken som används vid extrudering av aluminium och vilka mått man måste hålla sig inom för att kunna utnyttja verktyget på bästa vis och samtidigt få en produkt som både rymmer flaskor av rätt storlek och är vacker och kan kombineras i det oändliga.

– Målet var också att skapa något som trots sin stränga tekniska precision ger en organiskt upplevelse.

Och precis detta har Born in Sweden och Matz Borgström lyckats utomordentligt med i vinstället HEX – ett vinställ som är både grafiskt precist och organiskt i sin form och uttryck.

Stilrent, klassiskt med hög wow-faktor.

Born in Sweden grundades 2008, med en tydlig vision att utveckla snygga designartiklar till en internationell marknad. Idéen är att våra produkter inte bara ska ha en funktion, utan även med en tvist som får dig att le. Vi är noggranna med att använda material som har en lång livslängd, och vi försöker att använda återvunnen råvara när det är möjligt.

Vi tror på långvariga produkter för alla hem, saker du kan bli gammal tillsammans med. I samarbete med ett flertal designers producerar vi saker vi älskar och produkter som vi känner passar vårt märke. Born in Sweden firar den svenska livsstilen och vårt mål är att göra det möjligt för alla att få in en bit av Sverige i sina hem.

Victor Christophe

Learn More →