Tre röster inifrån: Därför gillar vi AttendoKalle och Natasa och Aldjia har alla erfarenhet av omsorgsföretaget Attendo – men i olika roller. Kalle som boende, Natasa som medarbetare och Aldjia som anhörig till en boende. De är alla överens om en sak: De gillar alla Attendo och är mycket nöjda med verksamheten som bedrivs

Attendo är ett av Sveriges mest kända omsorgsföretag och driver äldre- och demensboenden på ett 70-tal orter i landet. Företaget har skapats av medarbetarna men verksamheten har också präglats av både boende och deras anhöriga.

Kalle: ”Maten är jättefin”
Kalle, 79, som tidigare arbetade som målare, har i drygt två år bott på Attendo Årstabergshemmet, ett demensboende där stöd och omsorg är särskilt inriktad för personer med demenssjukdom.

– Jag trivs bra här, speciellt med personalen. Alla gör sitt bästa, säger han.

En vanlig dag brukar han gå promenader i trädgården, men nu när kylan kommer är han mycket inomhus.

På Årstabergshemmet får de boende i stor utsträckning möblera rummen själva, något som Kalle gjort.

– Jag har tagit hit ett kylskåp där jag kan ha min frukt, för det tycker jag mycket om. Det äter jag mycket.

Han är annars väldigt nöjd med maten som serveras.

– Maten är jättefin, man får så mycket man vill. De brukar alltid fråga mig om jag vill ha mer och jag brukar svara ”Ja, tack”, säger han.

Aldjia: ”Mamma trivs”
Aldjia Kessals mamma Karin, 88, har en demenssjukdom och bor på Attendo Skutan i Flemingsberg. Här finns demensboende, omsorgsboende och korttidsboende.

Aldjia är väldigt nöjd med den omsorg som hennes mamma får.

– Jag upplever situationen som väldigt bra. Mamma trivs även om hon som många andra med samma sjukdom gradvis blir sämre. Jag känner att det finns en värme och en närhet hos alla som jobbar där, även när det kommer ny personal. De jobbar efter väldigt bra principer och tar hand om de äldre väl, säger hon.

Aldjia Kessal vill poängtera att kontakten mellan henne och personalen är bra och att hon upplever personalen som tillmötesgående.

– Frågar jag dem något eller ber om något så fixar de alltid det. Det är aldrig några problem, säger hon och tillägger:

– Alla är jättegulliga. Är de så att de är upptagna med något, som att de sitter i möte, så ringer de alltid tillbaka. Det är aldrig svårt att få information.

Natasa: ”Jag blir lyssnad på”
Natasa Trbovic arbetar som undersköterska på det Attendo-boende där Karin bor, Skutan i Flemingsberg. Här har hon varit i snart nio av de 14 år hon arbetat inom Attendo. Tidigare arbetade hon inom kommunal äldreomsorg.

På Skutan arbetar hon nattskiftet, där hon är team-ledare.

– Jag trivs väldigt bra på jobbet och med mina kollegor. Jag tycker att jag har bra kontakt och samarbetar väl med mina chefer. Jag upplever att jag blir lyssnad på av dem. Vi gör vårt bästa för att lösa arbetsuppgifterna och problemen tillsammans, säger hon.

Hon berättar att arbetsbördan kan variera en natt från en annan.

– Vissa nätter är det mer att göra, andra är det lugnare. Så blir det när man arbetar med människor. De har olika behov vid olika tillfällen. Trots det känner jag att jag kan göra en positiv skillnad i dessa människors liv. Jag känner att vi kan ge våra boende här den omsorg och omtanke som de behöver.

Om Attendo

  • Sveriges äldsta omsorgsföretag, grundat 1985
  • Verksamhet inom äldreomsorg, omsorg till personer med funktionsnedsättning samt individ- och familjeomsorg
  • Finns idag i Sverige, Finland och Danmark.
  • Totalt ca 24 000 medarbetare på cirka 700 enheter i Norden
  • 40 av de 50 högsta cheferna i Attendo är kvinnor

Behöver du eller någon du känner, flytta till ett äldreboende? Kanske undrar du hur processen går till eller har andra frågor och funderingar. Vi svarar gärna på alla dina frågor måndag-fredag 0800–1700. Ring oss i dag på 010-140 10 70.

Läs mer på: www.attendo.se