Josefin arbetar för att svensk kyckling ska vara säker att ätaJosefin Gunnarsson är veterinär vid Livsmedelsverket och arbetar med att garantera att den kyckling som slaktas i Sverige är vid god hälsa och köttet säkert att äta.
– Jag vet att det jobb jag gör är viktigt, säger hon.

Sverige har bland världens hårdaste lagar för djurhållning och slakt, för att garantera att den mat som säljs och konsumeras här ska hålla bra kvalitet.

Josefin Gunnarsson, 29, arbetar med att kontrollera att de kycklingar inom regionen Nordvästra Skåne och Halland som skickas till slakt är vid god hälsa.
– Jag kontrollerar kycklingarna både vid ankomst till slakteriet och efter de slaktats för att se att de inte bär på sjukdomar, säger hon.

En typisk arbetsdag börjar vid 04:20 och under ett pass ska upp emot 40 000 kycklingar besiktigas.
– Jag är med under slaktprocessen och ser att den går rätt till, att slakteriet upprätthåller ett gott djurskydd och följer alla regler som finns, säger hon.

Hon förklarar att mat från djur som slaktats i Sverige är säker att äta.
– Ja, det är den eftersom Livsmedelsverket är en oberoende kontrollmyndighet. Att vi gör kontroller är en kvalitetsstämpel på att den mat som blir godkänd håller bra kvalitet.

Livsmedelskontrollen är en oberoende kvalitetsstämpel som stärker förtroendet för mat producerad i Sverige, och grundar för en hållbar livsmedelsindustri. Här gör vi skillnad för många, varje dag.

Läs mer på:

www.livsmedelsverket.se