Leif, 70, upprättade sitt testamente digitalt: ”Skönt att ha det gjort”Efter en framgångsrik karriär som egenföretagare valde Leif Strömberg, 70, att gå i pension och flytta till Portugal. När viruset snabbt började spridas över världen beslutade han sig för att upprätta sitt testamente och fick hjälp av en jurist via Lawlys app.
– Det tog bara en kvart och var både billigt och väldigt enkelt. Om man är 70 år och inte har ett testamente är det hög tid att ta tag i det, säger han.

Ett testamente är ett juridiskt bindande dokument som skrivs för att reglera hur kvarlåtenskapen ska fördelas efter ägarens död. Detta vet de flesta, och majoriteten har dessutom koll på hur viktigt det är – men ändå är det inte alla som har upprättat sitt.

– Jag försöker få mina pensionärsvänner att ta tag i det. Jag berättar hur skönt det är att ha det gjort och att det egentligen bara handlar om att få ändan ur vagnen och göra det – så här i efterhand tycker jag att det är konstigt att jag inte har gjort det tidigare, säger Leif Strömberg, 70.
Läs mer och få hjälp att upprätta ditt testamente här

Upprättade testamentet hemifrån
Leif kommer från Stockholm men valde att flytta ner till den soliga staden Tavira i södra Portugal när han gick i pension. Han berättar att han i takt med virusets snabba framfart började tänka allt mer på vad som skulle hända med hans tillhörigheter om han själv skulle drabbas och gå bort – så han laddade ner Lawlys app och upprättade sitt testamente hemifrån.

Läs mer om Lawly och upprätta ditt testamente

– Det är egentligen galet att jag inte har upprättat ett testamente förr, det är ju inte ens en stor kostnad. Jag har tänkt på det mycket men inte kommit till skott. Man gör det för barnens skull; oavsett om man har massor av tillgångar eller inte vill man inte riskera att det uppstår konflikter mellan syskon eller i barnens förhållanden. Har man allt på papper är det klart, då blir det rätt på en gång. Jag laddade ner appen så att jag skulle kunna få hjälp att ordna ett korrekt testamente utan att behöva gå ut och fysiskt träffa en jurist i dessa tider.

”Juridisk rådgivning som alla har råd med”
Lawly är en digital, juridisk rådgivare. Genom att erbjuda hjälp att upprätta allt från testamenten till samboavtal och äktenskapsförord till en bråkdel av marknadspriset vill Charlie Wejander, grundare, att fler ska ha råd med juridisk rådgivning.
– Alla situationer i livet är unika och behovet av juridisk rådgivning varierar beroende på vem man är och var i livet man befinner sig. Vi vill kunna erbjuda den hjälpen till alla.
Här läser du mer om Lawly

Han menar att livet inte alltid kommer att se likadant ut och att Lawly därför vill göra det enkelt att få juridisk rådgivning och själv kunna göra uppdateringar och justeringar i exempelvis sitt testamente allt eftersom; exempelvis om man kanske träffar en partner, får bonusbarn, köper en ny fastighet eller annat som kan påverka arvtagarna.
– Våra jurister hjälper till med rådgivning och anpassar sig efter dina behov. Eftersom vi arbetar digitalt behöver du inte boka krångliga möten; vi finns där du är.

Snabbt och enkelt
Leif berättar att det tog ungefär en kvart att upprätta sitt testamente i appen. Först fick han svara på några frågor och utifrån hans svar formades testamentet. Efteråt ringde en jurist upp för att hjälpa till att göra eventuella justeringar och säkerställa att det blev precis som Leif ville.
– Jag 70 år och inte särskilt duktig på det där med appar. Jag är inte heller bäst på att uttrycka mig i skrift, så det var skönt att de hörde av sig så att vi kunde prata, så det blev rätt.

Vad händer den dagen du går bort? Upprätta testamentet här

”Varför vänta?”
Han menar att många förknippar juridik med konservativa, stela och krångliga processer men att Lawly bryter den fördomen.
– Man får hjälp till en rimlig peng; vi pensionärer behöver ju hålla i våra pengar så att de räcker i några år till. Alla borde ha de avtal och fullmakter som behövs, varför vänta? Långt inom sig tror jag att många tänker att ingenting kommer hända en själv, men det är dumt att chansa och riskera fejder mellan barnen. Jag tycker att det är bättre att ha allt på plats så kan man gå vidare och fokusera på det som är bra i livet.

Lawly är en helt vanlig juristbyrå, fast ändå inte alls. Med hjälp av ny teknik och nya smarta lösningar ser vi till att bilden av juridik som något krångligt, dyrt och jobbigt snart är ett minne blott. 

Lawly’s erfarna jurister är specialister inom sina respektive områden. De vägleder dig med stadig hand genom snåriga juridiska frågor, och hjälper dig att upprätta de handlingar du behöver, när och var du vill. 

Alla processer sker digitalt- för att du ska kunna få hjälp snabbare, enklare och billigare.

Det finns många skäl att skriva ett testamente

Ingen lever för evigt och de flesta av oss vill att våra efterlevande ska ha det så bra som möjligt. Vi vill att de efterlevande ska få det bra ekonomiskt, men också att de ska slippa bli ovänner över pengar och tillgångar. 

Även om du och din partner är gifta och enbart har gemensamma barn är det många gånger klokt att upprätta ett testamente. Extra viktigt är det om du lever i en bonusfamilj eller har särkullbarn.

Genom att upprätta ett testamente kan du bespara dina nära och kära osäkerhet kring din sista vilja.

Ta steget idag! Ingen av oss vet när det är för sent.