Luft-luftvärmepump som enda värmekälla

Det är inte så ovanligt att leverantörer av värmepumpar får klagomål på luft-luftvärmepumpen. Inte för att den inte fungerar, utan för att den inte värmer hela huset. Det här har väldigt sällan med själva värmepumpen att göra. Det är snarare så att folk lätt missuppfattar hur en luft-luftvärmepump ska användas på rätt sätt.

Luft-luftvärmepumpar är komplement

När du ser på värmepumpar så bör du lägga märke till att luft-luftvärmepumpar omnämns som komplement. Det beror på att de inte är gjorda för att värma upp ett stort hus ensamma. En luft-luftvärmepump kan klara av mindre hus som till exempel en sommarstuga.

Men även då du installerar pumpen i din stuga på 50 kvadrat så bör du ha alternativ. Om det blir riktigt kallt så är det inte säkert att pumpen klarar av jobbet ensam. Särskilt då det kanske rör sig om en enklare modell.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar minst 20 grader inomhus. En riktigt kall vinter så kommer en ensam luft-luftvärmepump knappast att klara det målet utan lite hjälp på vägen…

Viktigt att tänka på

När du väljer luft-luftvärmepumpen så finns det lite saker som du bör tänka på. Om du väljer rätt modell så kan den vara till stor nytta. Då kan du få dagar där det enda som behövs är pumpen. Tänk på saker som:

  • Pumpens styrka
    Det kan vara klokt att betala lite mer för en starkare värmepump. Detta även då tanken är att den ska värma en mycket liten stuga med öppen planlösning.
  • Funktioner och drift
    Ta reda på hur pumpen ska användas. Om driften är felaktig så kan det leda till att uppvärmningen blir bristfällig.
  • Hur snabbt ska det blir varmt?
    Pumpen kan ta lite tid på sig. Särskilt om den är mindre. Om du vill få upp värmen snabbt så kommer det att krävas alternativa värmekällor.
  • Inställningar
    Ta en titt på hur snabbt fläkten snurrar och om luftflödet från pumpen är riktat på ett optimalt sätt för god spridning av den varma luften.

När luft-luftvärmepumpen installeras så får du instruktioner om hur den ska användas. Men det här är sådant som du kan glömma bort. Dessutom så kan saker och ting förändras då det blir kyligare eller tvärtom.

Det är alltid en fördel att köpa luft-luftvärmepumpar från företag som ger support. När du kan ringa med små och stora frågor så blir det lättare att lära sig pumpen. Då kommer den att användas på rätt sätt och du får ut maximalt med värme av den.

Smart användning av luft-luftvärmepump

Även om du är medveten om att pumpen är ett komplement så kan du tjäna på att använda den på rätt sätt. Ta bara en sådan sak som att du inte bör stänga dörrar mellan de rum som du vill värma med pumpen. Det är lätt att glömma bort och då kan det plötsligt upplevas som att luft-luftvärmepumpen inte gör sitt jobb.

Innan du skriver av pumpen som illa fungerande så bör du ha en checklista som du går igenom. Öppna dörrar och fundera lite på om pumpen som du har verkligen klarar av det som du kräver.

Det är till exempel ganska vanligt att missuppfatta luft-luftvärmepumpar vad gäller uppvärmning av flera plan. Det är mycket svårt att få en pump på nedervåningen att skicka varm luft även till en övervåning.

Tillsammans med el-element

Om du tänker använda din luft-luftvärmepump tillsammans med elektriska element så ska du tänka på hur du ställer in elementens temperatur. Om du inte vill slösa på el i onödan och se en fördel med värmepumpen så ska elementen ställas in på en lägre temperatur.

Du behöver inte maxa både element och pump om det inte rör sig om en otroligt kall dag. Dessutom så ska du vara uppmärksam om väderförändringar. Det kan röra sig om en grad upp och så kan du stänga av elementen och spara rejält på din elräkning.

Kyligare längre bort från pumpen

Kom också ihåg att en luft-luftvärmepump värmer som bäst närmst fläkten. Det är helt normalt att rum som ligger längre bort blir kyligare än de som finns alldeles vid pumpen. Om det är väldigt kallt så får du alltså beakta att öka på temperaturen för att det ska bli behagligt även på platser som ligger längre bort från värmekällan. Med tanke på att du som många andra spenderar över 50 procent av din tid inomhus så är det här något du inte vill missa!