Malmö Airport ska växa med framtidens behov

Malmö Airport är den internationella flygplatsen med den regionala flygplatsens fördelar. Nu planerar Swedavia för framtida expansion. I en ny Masterplan beskriver de sin ambition, hur de ska växa hållbart samt varför det är viktigt att kollektivtrafiken till flygplatsen byggs ut ordentligt.

En utveckling av flygplatsen möjliggör nya affärsmöjligheter och nya arbetstillfällen. Det bidrar även till viktig tillväxt i hela Öresundsregionen. Det menar Peter Weinhandl, flygplatschef på Swedavia, Malmö Airport. 
– I och med att flygplatser växer ökar intresset för att bygga runt om kring dem. Större flygplatser har kontorscitys, olika industrier och köpcentrum, och här har vi möjlighet att expandera. Får vi till exempel in nya flygdestinationer kan det locka företag med kopplingar till dem som vill ha verksamheter här precis vid flygplatsen, säger Peter. 

Ökad tillgänglighet viktig för flygplatsens expansion
För att Malmö Airport ska kunna växa behöver även tillgängligheten öka med utbyggd kollektivtrafik och utvecklade vägar. 
– För att Malmö Airport ska bli enklare att ta sig till krävs på kort sikt koppling till kollektivtrafikens knutpunkter som till exempel Hyllie och en integrering av biljettsystemet. På lång sikt krävs att flygplatsen kopplas ihop med Ystad-Simrishamnbanan vilket utökar upptagningsområdet och förstärker regionen i öst-västlig riktning. En väl fungerande infrastruktur där trafikslagen kopplas samman skapar större attraktionskraft för flygbolag och företag att etablera sig här. Tillgänglighet och bra infrastruktur är därför a och o, säger Peter.

Ska växa hållbart
Att Malmö Airport ska växa hållbart är en självklarhet för Swedavia. De arbetar ständigt utifrån ett hållbarhetstänk som genomsyrar alla deras flygplatser. Enligt den internationella revisionen ACA ligger alla Swedavias flygplaster inom den högsta klimatklassen, vilket ställer krav på ständig förbättring.
– Vi har ett mål med en nollvision för koldioxidutsläpp år 2020. Det kommer vi att hålla. Vi kompenserar det vi nyttjar och all värme och el produceras från förnybara källor som solenergi, pellets och biobränsle. Alla tunga fordon som används i flygplatsdriften drivs med förnyelsebart bränsle, säger Peter.

 


Om Malmö Airport

Malmö Airport är betydande som in- och utrikesflygplats i södra Sverige och viktig del av Öresundsregionens infrastruktur och tillgänglighet. Resenärsantalet uppgick 2017 till 2,2 miljoner. Flygplatsen är en stor arbetsplats och sysselsätter cirka 1500 personer i ett femtiotal företag.

Ta del av Masterplan 2018 på swedavia.se