Melker hämtar kraft från minnet av sin Stora Dag

Melker, 8 år, har en sjukdom som har satt sig på hans skelett. Sjukdomen medför begränsningar och mycket smärta. För att få ett avbrott från sin tuffa vardag fick Melker en glädjefylld upplevelse från välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag. Fotbollsupplevelsen blev ett minne som Melker idag hämtar kraft från när han måste genomgå tuffa behandlingar.

Melker har varit sjuk sedan har var fem år. Än idag vet läkarna inte vidden av sjukdomen eftersom de då måste borra sig genom höften för att komma åt att ta prover på skelettet.

– Det kan medföra väldigt stora komplikationer i hans läge, berättar Melkers pappa Mattias.

För Melkers föräldrar innebär sjukdomen en konstant oro.

– Som förälder är det en stor oro och klump i magen att varje dag du väcker honom på morgonen inte veta hur han mår eller hur dagsformen är, säger Mattias.

Så kan du hjälpa barn som Melker

För Melker innebär sjukdomen mycket smärta i vardagen.

– Jag får ont i kroppen när jag använder den och då kan jag inte göra som mina kompisar, säger Melker.

För att få något annat att tänka på fick Melker en upplevelse från Min Stora Dag. På sin Stora Dag fick han se när det svenska herrlandslaget i fotboll spelade mot Tjeckien på Friends Arena i Stockholm.

Det blev en glädjefylld dag som Melker ofta tänker tillbaka på.

– När jag tar sprutor tänker jag på min Stora Dag. Det är väldigt roligt att jag har det här minnet så jag kan tänka på det när något är jobbigt, säger Melker.

Hör Melker berätta om sin Stora Dag

Melker är en av 200 000 barn i Sverige som lever med en allvarlig sjukdom eller diagnos. Min Stora Dags mål är att alla dessa barn ska få en Stor Dag som ger livsviktig glädje i en tuff vardag.

Det finns fortfarande många barn som väntar på sin Stora Dag. För att hjälpa dessa barn behöver organisationen all hjälp den kan få – alla gåvor är viktiga! Tillsammans med alla generösa personer där ute hoppas Min Stora Dag att ännu fler barn ska få uppleva lyckan i en Stor Dag.

Ge en gåva som gör skillnad för barn som kämpar

En som vet hur stor skillnad Min Stora Dag gör är barnläkaren Svante Norgren. Han är chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset och möter många barn i sitt jobb.

– Jag har flera patienter som fått Stora Dagar som de bär med sig länge. Många har lyft fram att det är första gången de fått göra något roligt just för att de har en kronisk sjukdom och familjerna har kunnat få göra något tillsammans som de annars inte skulle haft möjlighet till, berättar Svante.

Enligt Svante kompletterar Min Stora Dag många gånger vården genom fantastiska upplevelser som gör att barnen både får ny energi och känner sig sedda.

– Det är uppenbart att barnet mobiliserar kraft, får mer energi och ork att bättre klara tuffa utredningar och behandlingar, säger Svante.

Var med du också och ge glädje till barn som kämpar. Stötta Min Stora Dags arbete genom att swisha en gåva till 900 51 33, märk din gåva med ”MELKERJUL”.

Min Stora Dag uppfyller önskningar och skapar glädjefyllda upplevelser, så kallade Stora Dagar, för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. En Stor Dag ger kraft att fortsätta orka kämpa i en tuff vardag.

200 000 barn och unga i Sverige kämpar med en allvarlig sjukdom eller diagnos. Min Stora Dags vision är att alla de ska få en glädjefylld Stor Dag.

Victor Christophe

Learn More →