Mens sätter flickors framtid på spel – nio av tio berörs334 miljoner flickor och kvinnor över hela världen har mens just nu. Trots att det är fullt naturligt saknar 88 procent tillgång till mensskydd – något som kan få förödande konsekvenser. ActionAid vill i samband med den internationella mensdagen 28 maj bekämpa orättvisan med kampanjen ”Världens blodigaste orättvisa”.

För nio av tio flickor och kvinnor världen över kan den helt naturliga mensen leda till utebliven skolgång, barnäktenskap eller farliga infektionssjukdomar. Anledningen är att 88 procent av världens kvinnor inte har mensskydd i form av bindor, tamponger eller menskopp. ActionAid vill bekämpa orättvisan genom att i samband med den internationella mensdagen 28 maj driva kampanjen "Världens blodigaste orättvisa”.
– Mens är en tabubelagd fråga runtom i världen, även i Sverige. Vi tycker att mens är någonting som vi behöver prata mer om och visa hur orättvisan slår mot flickor och kvinnor, säger Johanna, Head of Fundraising på ActionAid.
Läs mer om kampanjen ”Världens blodigaste orättvisa”. Klicka här

ActionAid är en religiöst och partipolitiskt oberoende federation som sedan drygt 40 år arbetar för att förändra normer, traditioner och strukturer som är några av orsakerna bakom fattigdom och orättvisa – oavsett om det handlar om mens eller någonting helt annat.

”Tvingas sluta skolan”
Problematiken kring mens tar sig uttryck på olika sätt på olika ställen i världen. Vanligt är att skolor och arbetsplatser saknar vatten och toaletter.
– Det gör att många flickor och kvinnor tvingas stanna hemma eftersom de inte har mensskydd. På sikt leder det till att de går miste om rätten till sin utbildning och i många fall tvingas de även sluta skolan och riskerar istället att giftas bort redan som barn, ofta med graviditet i unga år som följd, säger Johanna.

Vidare berättar Johanna att många flickor vid mens använder sig av papper, löv, smutsiga tygtrasor, gamla strumpor eller tidningspapper, vilket kan leda till allvarliga infektionssjukdomar.
Vill du testa hur det är att ha mens i olika länder och vilka konsekvenser det kan få? Klicka här

Ska minska skammen
För att lösa det globala problemet kring mens arbetar ActionAid med en rad konkreta åtgärder. I akuta kriser ser de till att kvinnor har tillgång till hygienkit som innehåller bland annat mensskydd, tvål och trosor. För att förhindra utebliven skolgång och skam ser de även till att det finns toaletter med bindor, duschmöjligheter, sängar och nya kläder.
– I flyktingläger etablerar vi separata duschutrymmen och kvinnocenter dit flickor och kvinnor kan vända sig för att få psykosocialt stöd och möjlighet till hälsoundersökningar.

Mens är även på många platser ett mytomspunnet ämne. I vissa kulturer får flickor till exempel inte äta med övriga familjen under sin menstruation. För att minska skammen och myterna kring mens arbetar ActionAid även med att sprida information och kunskap om mens och andra kringliggande ämnen, framförallt till lärare i skolor.
Vill du hjälpa till att minska problematiken kring mens? Stöd ActionAid genom att swisha din gåva till 900 08 37 eller klicka här


Om ActionAid

ActionAid är en global organisation som finns i 45 länder och som arbetar för en mer rättvis, jämlik och hållbar värld fri från fattigdom. Vi tror på alla människors lika värde och rätt till ett värdigt liv. I allt vårt arbete har vi ett särskilt fokus på att stärka kvinnor och flickors rättigheter eftersom jämställdhet är en förutsättning för hållbar utveckling. Läs mer på www.actionaid.se

Kontakta ActionAid här