Varning: Därför riskerar du körförbud 31 majI helgen infördes nya besiktningsregler i Sverige och nu riskerar tusentals fordon körförbud redan 31 maj.
Tord Fornander, produktionschef och vice vd för Opus Bilprovning i Sverige, berättar att reglerna mycket väl kan gälla dig.
– Du kan själv enkelt testa om din bil ligger i riskzonen, säger han.

De nya besiktningsreglerna trädde i kraft 20 maj i år och man räknar med att så mycket som 190 000 fordon riskerar körförbud. Många har lyckligtvis upptäckt detta i tid – men det sätter ett extremt tryck på alla besiktningsstationer över hela landet.

Tord Fornander är produktionschef och vice vd för Opus Bilprovning i Sverige. Han säger att det kan bli svårt att få tid för en besiktning innan det är för sent – och att Opus Bilprovning därför håller extraöppet på alla sina 88 stationer från Kiruna i norr till Helsingborg i söder.
– Vi gör allt vi kan för att hjälpa våra kunder och personalen jobbar för högtryck. Vi har också drive-in på många av våra stationer, men trots det finns risk för väntetider.
Vill du veta mer om Opus Bilprovning? Läs mer här 

Om du är osäker på om din bil behöver besiktas kan du enkelt kontrollera det på egen hand.
– Du kan testa själv genom att slå in registreringsnumret på bilprovning.se. Här kan du även boka tid direkt, säger Tord.

Kontrollera vad som gäller för just ditt fordon 

Fakta: Det innebär de nya besiktningsreglerna
De nya besiktningsreglerna gör att slutsiffran upphör att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

  • Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången
  • Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes
  • Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes

– De nya besiktningsreglerna innebär också att det nu införs krav på kontrollbesiktning för A-traktorer, säger Tord.
A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes. För att en kontrollbesiktning ska vara giltig ska den vara godkänd under de senaste 24 månaderna innan reglerna träder i kraft.

Om oss
Den 5 november 2012 tog vi över ansvaret för att driva 71 stycken av Bilprovningens tidigare stationer. Vi har sedan starten arbetat med att utveckla verksamheten och fortsätta arbeta för en ökad trafiksäkerhet och bättre miljö.

Vi arbetar även med att öka kundnyttan genom att ha högre tillgänglighet, förenkla tidsbokningen och se till att kunderna får bästa möjliga upplevelse när de ska besikta sitt fordon.

Kontakt
Varmt välkommen att kontakta oss!

Telefonnummer: 0775- 500 300 
E-post: kundtjanst@opusbilprovning.se