Missa inte löpexpertens tips: Så fixar du ASICS Stockholm MarathonTårar, svett, glädje och endorfiner – känslorna är många under ett maratonlopp. ASICS Stockholm Marathon är ett av Europas största och lockar årligen deltagare från över 100 länder. Här delar löpexperten Anders Szalkai med sig av tips och tricks för hur du bäst klarar loppets 42 195 meter.

– Att springa ett maratonlopp är en stor utmaning, men med rätt förberedelser och en positiv inställning är det fullt möjligt, säger han.

Sedan tidernas första Stockholm Marathon 1979 har antalet löpare ökat från 2 155 till 20 000. Det gör maratonloppet till ett av Europas största som årligen lockar deltagare från hela världen.

Starten går vid lyxiga Östermalm, via trendiga Vasastan, Kungsholmen med sitt vattenstråk och huvudstadens maffiga Stadshus, Gamla stan med kungliga slottet, naturen på Djurgården och hippa Södermalm – innan du slutligen når Stockholm Stadion och passerar mållinjen till publikens jubel.
– ASICS Stockholm Marathon står sig verkligen internationellt. Ska du springa ett maraton är Stockholm en storslagen upplevelse, säger David Fridell från Marathongruppen.

Bakom ASICS Stockholm Marathon står Marathongruppen med friidrottsklubbarna Hässelby FK och Spårvägens FK. Arrangörerna anordnar årligen även ett tjugotal andra löpevenemang, bland annat Tjurruset, Tjejmilen och Minimaran.
– I ett stressigt liv kan träningen mot ett maraton eller ett annat lopp vara ett sätt att få den tid som du behöver för bara dig själv. Träningen blir en väg mot ett mer balanserat liv, säger David Fridell.
Ju tidigare du anmäler dig till loppet – desto billigare. Vill du anmäla dig i dag? Klicka här!

”Drivkraft att utvecklas”
Anders Szalkais sprang in som vinnare till ASICS Stockholm Marathon 2001. I dag utformar han träningsprogram och guidar löpare att klara loppet – oavsett nivå. Programmen utgår från ditt tidsmål på loppet, från tre timmar till maxtiden på sex timmar, och sträcker sig från tio veckor till sex månader.
– I programmet får du en varierad träning och många upplever det som en extra pepp och liten piska. Det borgar för utveckling och triggar de flesta. Jag tror att ett lopp som mål kan hjälpa många att komma igång, få motivation och drivkraft att utveckla sig, förbättra sin kondition och allmänna fysiska hälsa, säger han och fortsätter:
– Just ASICS Stockholm Marathon blir ytterligare en dimension i det hela, det är en stor happening. Du ska inte låta sig skrämmas av sträckan, den är utmanande men det är fullt möjligt för alla.
Vill du se hur det såg ut under ASICS Stockholm Marathon 2018? Se filmen här!

”Alla kan klara det”
En som använt sig av Anders Szalkais träningsprogram är Mikaela Larsson. Hon startade sin löpresa som motionär för åtta år sedan – och vann loppet 2018.
– Jag gick med i Anders grupp 2010 och tränade då en gång i veckan. Första gången jag sprang ett maraton var 2012 och jag var orolig, jag undrade om jag skulle orka springa hela distansen. Mitt mål var bara att ta mig i mål, jag ville helst inte gå någonting och jag klarade det på tre timmar och 35 minuter. Att sedan vinna i år var magiskt, det kommer jag aldrig glömma, säger hon och fortsätter:
– Med rätt träning tror jag att alla kan klara det, oavsett nivå eller mål. Just löpning är väldigt enkelt. Kan du hitta ett spår, en grusväg eller cykelbana är det enkelt och lätt att sticka ut och springa, avslutar hon.
Köp din startplats innan 4 februari – då höjs priset. Anmäl dig här!

ASICS Stockholm Marathon bjuder på ett löparäventyr genom en av världens vackraste huvudstäder. 1 juni 2019, från Stockholm Stadion på Lidingövägen går starten för loppets 42 195 meter.

Beroende på när du anmäler dig under året så varierar priset. Du vinner därför på att anmäla dig tidigt.

Passa på att anmäla dig här!