Nyhet: Skogsmaskinsimulator med VR-teknik ska utbilda skogsmaskinförareJohn Deere lanserar en ny skogsmaskinsimulator med VR-teknik. 
Simulatorn ska utbilda förare och mekaniker i maskin- och körteknik.
– Det är precis som en helt vanlig skogsmaskin vad gäller stol, kontroller och funktioner, säger Dieter Reinisch, informationsansvarig på John Deere Forestry.

Dagens skogsbruk utförs till stor del med maskiner – något som kräver skickliga skogsmaskinförare. Skogsmaskintillverkaren John Deere lanserar nu en skogsmaskinsimulator med VR-teknik som ska utbilda skickliga förare.
– Det är precis som en vanlig skogsmaskin. Du sitter i en vanlig förarstol och har armstöd med samma kontrollpaneler som finns i en riktig skogsmaskin, säger Dieter Reinisch, informationsansvarig på John Deere Forestry.

Färdiga lektioner – med TimberskillsTM
Den nya skogsmaskinsimulatorn har ett utbildningsprogram, TimberskillsTM, med färdiga lektioner.
– Simulatorn visar först hur ett visst arbetsmoment bör utföras och sedan får du själv göra det. Simulatorn känner under hela arbetet hur det går och ger kontinuerligt feedback till dig som förare. Om det har gått dåligt kan du därför göra om ett moment tills det går bra och därefter gå vidare i utbildningen, Dieter Reinisch.

Vill du veta hur du kan använda utbildningsprogrammet för att bli en skicklig förare? Klicka här

Kan bygga egen körmiljö
Simulatorn är flexibel och kan användas för att köra skördare som fäller träden, kvistar av dem och sågar upp dem i längder – men också för att köra skotare, som transporterar virket. Föraren kan även välja att ta hjälp vid kranarbetet genom att aktivera en IBC-funktion, där maskinen hjälper föraren med delar av olika kommandon för att föra kranen.
– Du kan också prova att köra utan IBC för att uppleva skillnaden, säger Dieter.

Eftersom simulatorerna är flexibla kan föraren vid behov och önskemål ta utbildningen till en helt ny nivå genom att bygga sin egen körmiljö – oavsett om den går genom stenig terräng eller genom mjuka och blöta marker.

Läs mer om simulator-funktionen för skördare och skotare

”Minimal bränsleförbrukning”
Simulatorn används också för att utbilda förare och mekaniker i att göra maskininställningar.
– Många skogsbolag efterfrågar utbildningar i skoglig teknik och kan kombinera det med hur maskinerna kan ställas in för optimal produktion och minimal bränsleförbrukning, avslutar Dieter.

Ända sedan John Deere grundades 1837 i Illinois, USA, har de levererat produkter och tjänster för att stödja dem som har rötterna i jorden.

Med 56 800 anställda och fabriker i främst USA, Kanada, Tyskland, Finland och Spanien är de i dag världens största skogsmaskintillverkare och tillverkar lantbruksmaskiner, golf- och grönytemaskiner samt skogsmaskiner.

Huvudkontoret för skogssidan i Sverige finns i Arlandastad, med serviceställen på 30 platser runt om i landet. Huvudkontoret för de övriga produktlinjerna finns i Malmö, med oberoende återförsäljare runt om i landet.

Läs mer om John Deere