Pia Qvarnström “Bärta är långt ifrån lagom”Det tog foodien Pia Qvarnström fyra års experimenterande att utveckla veganska Bärta till den produkt det är idag; en groddad och fermenterad gul ärta, som är ett smakrikt och mångsidigt köttalternativ, och därtill planetnyttig på riktigt. Ja, Bärta menar allvar med att vara långt ifrån lagom.
– Drömmen var att bidra till en matvärld där allt är godare för munnen, bättre för kroppen och bra för planeten, säger Pia.

I förlängningen är det Pias långvariga intresse för miljö och mat som ligger till grund för Bärtas födelse. Genom åren har fermenteringsexperimenten i det egna köket avlöst varandra. Pia har nog fermenterat allt som går att fermentera, och lite till. Det var dock först när hon stötte på traditionell indonesisk tempeh – baljväxter som fermenterats med vitmögel – som hon visste att hon stod inför början på något helt nytt.

– Jag har varit vegan under många år och letar alltid efter nya, spännande smaksensationer. När jag stötte på tempeh blev jag väldigt peppad och beställde hem en påse sporer som jag sedan använde för att fermentera gula ärtor. Då jag sedan första gången satte tänderna i kombon surkål, fermenterade ärtor, rågsurdegsbröd och groddar, då var det bara för gott för att jag inte skulle dela med mig.

Förbättrade smak, näring och textur
Pia bestämde sig där och då för att starta en foodtruck med ekologisk, vegansk och fermenterad mat – bra för magen och bra för miljön. All tillagning gjorde hon från grunden i sitt eget kök i Årsta, Stockholm – groddade groddar, syrade surkål, fermenterade ärtor och bakade bröd.

– Det var slitigt, men oerhört inspirerande!

Fräscha, unika recept
Alla timmar i köket gav idéer på hur hon skulle kunna vidareutveckla den traditionella fermenteringsmetoden för att få fram ännu mer smak, textur och näring. Hon sammanfattade sina idéer i en ansökan till Vinnova. Sen följde ett antal månader av hejdlösa experiment och där och då föddes grunden till det som skulle bli Bärta.

När hon hade en bas att stå på tog hon sedan sitt pick och pack och flyttade ner produktionen till Karlshamn där hon har sina rötter.

– Jag hade en hel uppsjö tankar om metoder och recept som jag ville testa i ett bättre kök. Resultatet blev en unik produkt där hela ärtan används, vilket leder till en saftigare struktur och en intensivare smak samtidigt som alla näringsämnen finns kvar. Smaken är en blandning av nötig umami och mild sötma från ärtorna, med ett härligt tuggmotstånd.

Inledningsvis lanserade Pia tre Bärtaprodukter, som alla skulle vara intuitiva, tydliga och goda. Idag finns flera olika artiklar och produkter – Bärta helbit rå & naturell, Bärta bitar chili & lime, Bärta helbit alspånsrökt och Bärta burgare umami – såväl för storkök som för konsument.

– Bärta helbit naturell är perfekt till min egen favorit, en mustig gulasch med rökt paprika, potatis och kummin. Ett av våra senaste recept – som blivit jättepopulärt – är en fermenterad superbowl, med tunt skivad Bärta helbit alspånsrökt. Umamiburgaren, som vi brukar kalla vår inkörsport, vann pris på Nordic Organic Food Fair 2018. Oavsett om man är sugen på en wrap, en fräsch teriyaki på Chili & Lime eller en grym burgare med jalapeño mac’n’cheese finns det alltså ett bra alternativ hos Bärta!

Lanserar fler produkter till hösten
Pia nöjer sig dock inte här; under hösten är målet att lansera flera nya produkter och att såväl bygga ut som att förbättra tillverkningsprocessen på olika sätt. Därutöver vill Pia expandera, både här på hemmaplan och till andra länder.

– Idag har vi fått in Bärta på centrallagren hos många av de större livsmedelskedjorna såsom Coop och ICA, så det är bara att kolla i hyllorna hos sin lokala butik. Skulle det man vill ha inte finnas inne går det utmärkt att be dem ta in produkterna. Vi hoppas att de ska väl smaka!

Teamet bakom Bärta tyckte att det saknades ett växtbaserat alternativ på marknaden som faktiskt var snällt mot både miljö, klimat och hälsa - samtidigt. Något riktigt gott på svenska och ekologiska råvaror med låg klimatpåverkan, tillverkat i Sverige.

Därför lanserade de Bärta, en groddad och fermenterad gul ärta. Gula ärtor är det mest klimatsmarta man kan äta och därför föll valet just på dem.

Idag är Bärta den svenska veganska mattillverkaren för alla som hungrar efter god, hälsosam och hållbar mat. Teamet drivs fortfarande av matpassion, lekfullhet och en vilja att göra bra saker.

BÄRTA tillverkas av Swedish Temptations AB. Ärtorna odlas i Sverige och fermenteras till kulinariska läckerheter i produktionsköket i Karlshamn.

swedishtemptations.com