Presenttipset: “Jag ville aldrig att boken skulle ta slut”Bennys Hemliga Rapporter vann Barnradions bokpris 2016. Nu är den fristående uppföljaren Frihetszonen här.
Årets bästa present och julklapp gör det ännu roligare för barnen att läsa. 
– En av de bästa böcker jag läst. Det pirrade i magen hela tiden medan jag läste och jag ville aldrig att boken skulle ta slut, skriver Hedda, 10 år.
 

Bennys Hemliga Rapporter belönades med Sveriges Radios romanpris för barn och ungdomar 2016. Nu är Benny Fagerström tillbaka i en ny spännande och rolig bok med hög igenkänningsfaktor. Bunkra upp inför kalassäsongen – eller varför inte bocka av julklapparna redan nu?

"Spännande!"
Boken har fått ett varmt mottagande sedan den släpptes i september. Barnens bokklubb skriver så här: "Rolig, uppsluppen, mycket bra och spännande! Frihetszonen är en värld utan vuxna som lägger sig i och kontrollerar varenda steg Benny och hans gäng tar. Samtidigt är det mer än en värld – det är sätt att leva. Pizza i mängder, BMX-racing, tv-spelsmaraton och hemliga möten. Men gängets tillvaro hotas när deras föräldrar utvecklar en paranoid syn på hur barnen bäst ska skyddas mot allt hemskt som kan hända dem. Friheten krymper för var dag som går. Deras hemliga möten byts ut mot konstant övervakning, och pizzan mot bladgrönsaker och chiapudding. Med fasa ser vännerna hur deras liv begränsas och kontrolleras mer och mer, något de inte tänker tolerera. Kampen för att bevara Frihetszonen och krossa föräldrarnas trygghetsförtryck tar sin början!”


Recension publicerad i BTJ-häftet nr 19, 2017, Lektör Svante Ors, Bibliotekstjänst:

”Ett gäng barn i åldern 8-13 njuter av friheten att övernatta hos kompisar, smyga ut på natten och bada i sjön och att spela dataspel hur mycket de vill. Föräldrarna bildar en förening som börjar begränsa barnens liv i syfte att öka deras säkerhet. De ska köras till skolan, inte leka fritt, inte ha snöbollskrig och bara få läsa lämpliga böcker.

I denna dystopi är det 11-årige Benny Fagerström som berättar genom sina rapporter om hur barnen till slut rymmer för att bilda en rebellgrupp. /---/ Författaren Per Langes språk är snabbt, effektivt och känns lite som ett filmmanus. Sammantaget är det här en spännande bok om hur ett gäng barn bildar en motståndsgrupp mot överbeskyddande föräldrar.

Den första delen, Bennys hemliga rappporter, fick Barnradions pris 2016.” 


Barn tycker till om Frihetszonen:

– En av de bästa böcker jag läst. Det pirrade i magen hela tiden medan jag läste och jag ville aldrig att boken skulle ta slut …
Hedda, 10 år

– Jag kunde inte sluta läsa …
Idun, 12 år

– Ännu bättre än ettan!
Aleksandra, 11 år