Så här gör du en bättre bostadsaffär

Oavsett hur erfaren du är inom bostadsmarknaden är det ett område som ständigt utvecklas. Med stundtals komplicerande processer och invecklade termer kan det upplevas krångligt att köpa och sälja en bostad, men genom flera hållbara tips och råd från de faktiska experterna kan det bli en ännu bättre affär.

– Har man inte varit aktiv på marknaden de senaste åren är det mycket som är nytt, så det gäller att uppdatera sig och ha bra koll, säger Mikael Meyer, vd på Svenska Mäklarhuset.

Att köpa eller att sälja en bostad kommer alltid innebära mycket planering och administration. Men för att verkligen lyckas med sin affär finns det flera sätt att gå tillväga – och i många fall redan när du börjar gå i köp- eller säljtankar.

Svenska Mäklarhusets vd, Mikael Meyer, och marknadschef, Andreas Mühlich, är båda överens. Det mest gångbara är att ta hjälp av mäklarnas expertis, och kanske allra främst känna till vilka rättigheter och skyldigheter du besitter som både köpare och säljare.

En annan approach vid köp eller sälj

Att köpa eller sälja en bostad kan göras på flera olika vis. Många väljer det traditionella sättet, att använda sig av stora bostadsplattformar och dess vanliga procedurer. Andra väljer samma plattform – men att köpa innan visning. Ett tredje och nyare sätt, som blir allt mer förekommande, är att köpa eller sälja innan bostaden kommer ut på marknaden.

Andreas Mühlich förklarar:

– Ingen ser att bostaden är ute till försäljning, och när man får in den som mäklare säljer man den under hand till en befintlig kundbas.

– För den äldre generationen är det här ett nytt fenomen, att sälja innan visning. Allting utgår från att du som ägare av din bostad har rätt att sälja hur du vill, när du vill och till vem du vill. Du kan ha din bostad till salu och få en miljon utöver utgångspriset men ändå ångra dig – och det har du helt rätt till. Det är något som många inte känner till. En vanlig missuppfattning är just att man förbundit sig bara för att den är till salu.

Läs mer om Svenska Mäklarhuset här

Prata med mäklaren

Ett annat hett tips till den som funderar på att köpa bostad är enligt Mikael Meyer att inte bara titta på de stora bostadsplattformarnas hemsidor. Han rekommenderar att istället kolla av med flera mäklare, där det finns stora möjligheter att hitta underhandsförsäljningar – bostäder som alltså inte ligger ute på de större sidorna.

– Hör av dig till mäklaren så kan du kanske få ett tips och annat utbud än vad som faktiskt finns på den öppna marknaden. Att även titta vad som finns på mäklarens hemsida kan vara klokt, eftersom du inte alltid kan se hela utbudet på de olika bostadsplattformarna.

Dubbelkolla villkoren kring ditt lånelöfte

För de allra flesta är det vitalt med ett lånelöfte. Det är något som dessutom förändrats en hel del, berättar Mikael. I dag tolkar många att ett lånelöfte innebär just att det är ett löfte att man får låna den överenskomma summan – men nästan alltid, måste banken även måste godkänna objektet.

– Du kan ha fått ett lånelöfte på exempelvis fyra miljoner, men så visar det sig att banken därefter inte godkänner bostaden – och att du inte får låna det belopp som du nyss vunnit budgivning på. Det är därför väldigt viktigt att hålla koll på vad ditt specifika lånelöfte innebär. Har du redan skrivit på ett bindande kontrakt och inte kan lösa lånet genom andra banker kan det bli en kostsam historia, berättar Mikael.

Går du i köp- eller säljtankar? Kolla hit!

Gör en ordentlig kontroll på visningen

Att nyttja den tid som man har på sin visning kan för många låta självklart, men enligt Andreas är det ett område som många stressar genom. Han berättar att många kommer in, tar en snabb rundtur och åker hem och budar.

– Det är ditt ansvar som köpare att göra en noggrann kontroll av bostaden på visningen, vilket du bör klara på 30 minuter. Ett bostadsköp är en stor sak och bör således inte göras förhastat.

Under den rådande pandemin har sättet man visar bostäderna på ändrats. Tidigare tog man in samtliga spekulanter samtidigt, men med restriktioner och önskan om mindre trängsel har bokade visningar och slot-tider blivit mer av en standard. Förutom att det är mer yta att röra sig på berättar många att man får mer tid tillsammans med mäklaren, och enligt både Andreas och Mikael är det något som väntas fortsätta även efter pandemin.

– En annan sak är att det kommer införas identifierade visningar, där man innan visningen identifierar sig med BankID för att komma och titta. Det är i första hand för att öka säkerheten för främst säljaren, berättar Mikael.

Lägg det lilla extra på styling

När en bostad ska säljas, bilder ska tas och visningar ska genomföras är det viktigt att göra hemmet riktigt fint. Trots att det är något som kan öka priset på bostaden markant, är det något som enligt Andreas, förvånansvärt många inte lägger så mycket tid på.

– Det är av förklarliga skäl extremt viktigt. Se till att du tar del av kunskapen från mäklaren och att du är beredd att lägga några timmar på det, inklusive styling. Det är något förvånande, men det är ett oerhört viktigt moment för att maximera bostadsförsäljningen, säger Andreas.

Avslutningsvis berättar Mikael att de mest nöjda kunderna är de som utnyttjar mäklarnas fulla potential. Den som låter en skicklig mäklare styra affären från ax till limpa kommer allt som oftast stå som segrare i slutändan, säger han.

– Desto mer säljaren nyttjar kunskapen, engagemanget och erfarenheten hos sin mäklare, desto mer får hen ut av tjänsten.

Mikael avslutar:

– Hör av dig i god tid innan det är dags att sälja. Ju tidigare du kan börja desto bättre förutsättningar skapar du för att göra en riktigt lyckad affär

Svenska Mäklarhuset – SMH har funnits på den svenska bostadsmarknaden sedan 1990.  Idag är vi en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna med över 30 kontor. En av våra styrkor är kombinationen av att vara en stor kedja med stark utveckling och innovation och det lokala kontoret med mäklare som kan allt om det område där du bor. Idag finns vi representerade över hela Storstockholm, Uppsala, Västerås, Göteborg, Skåne, Halland, Spanien, Cypern, Turkiet, Grekland och Thailand. I koncernen ingår även Svensk Nyproduktion, som hjälper Sveriges ledande byggföretag att förmedla bostäder för dem som vill bo i ett nybyggt hem. Vårt mål är att du ska vara så pass nöjd med oss och din bostadsaffär så du vill rekommendera oss vidare. Oavsett om det handlar om att sälja eller köpa bostadsrätter, villor eller fritidshus.

Victor Christophe

Learn More →