Så kan du enkelt behandla hörselgångsinflammation – utan antibiotika

Återkommande problem med klåda och inflammation i hörselgången är vanligare än vad man tror. Det börjar ofta som kliande eksem eller en infektion och kan blomma upp särskilt under sommarmånaderna, men många tampas med envisa symptom året runt. Otinova® öronspray är ett receptfritt alternativ till antibiotika och kortison, som kan användas utan risk för antibiotikaresistens. 

Varje år drabbas mellan 100 000 - 300 000 svenskar av hörselgångsinflammation, även kallat extern otit. Kliande eksem eller infektion kan vara de första symtomen på inflammationen som oftast är ofarlig, men smärtsam. Under sommaren när vädret blir varmare och fuktigare och vi badar mer drabbas fler, men många har problem året runt och behöver använda salvor, örondroppar och antibiotika eller kortison. Nu finns ett receptfritt alternativ som kan lindra besvären och användas direkt när de första symtomen dyker upp: Otinova öronspray.  

– Många har återkommande besvär, inflammation kommer tillbaka gång på gång, och behandlas ofta med antibiotika/kortison. Samtidigt är antibiotikaresistens ett vedertaget stort problem. Otinova® dödar bakterier och svamp genom att förstöra cellväggen, så att bakterien inte överlever och kan bli resistent, berättar Ylva Pilhall Hennings, produktchef på Abigo.

Vad är extern otit?

Använd kombination för bättre effekt
Den verksamma lösningen i Otinova användes så tidigt som på 1800-talet, innan antibiotikan upptäcktes, för exempelvis sårvård. Otinova är både svampdödande och bakteriedödande, vilket är värdefullt då det idag finns få läkemedel att använda vid just svamp i örat, berättar Ylva Pilhall Hennings. För de som har återkommande problem med eksem och klåda är ett receptfritt alternativ som Otinova öronspray ett enkelt och välbeprövat sätt att lindra sina besvär med egenvård.

– Även den mjukgörande sprayen Vaxol är användbar. Många ÖNH-läkare rekommenderar Otinova för att torka ut och behandla hörselgångsinflammationen och Vaxol öronspray om de sedan behöver återfukta och mjukgöra huden i hörselgången. Vi har förstått av patienter att de först har behandlat sin hörselgångsinflammation med Otinova med gott resultat och sedan efteråt fortsatt att använda Vaxol någon gång per vecka. De har då kunnat hålla sina hörselgångar friska längre och de har känt mindre klåda, torrhet och irritation, berättar Ylva.

Amanda hjälptes av Otinova
Amanda 33, är en av många som haft besvär med återkommande eksem och hörselgångsinflammationer. Efter att ha använt kortison i omgångar under flera år testade hon Otinova i kombination med Vaxol.

– Jag har haft besvär i drygt tio år och behövt använda kortison/steroider kontinuerligt vilket inte känts helt bra. Jag ville testa ett receptfritt alternativ och blev tipsad om Otinova. Efter bara några dagars användande försvann mina besvär och genom Vaxol så har också min torrhet i öronen minskat.

Används direkt vid första symptom
Alla kan drabbas av hörselgångsinflammation, men vissa får det mer än andra. Vill man undvika besvär i hörselgångarna kan man exempelvis se till att inte få in vatten i öronen (bada/duscha) för ofta eller låna andra personers hörlurar, berättar Ylva Pilhall Hennings.

Om du känner besvär kan du få snabb hjälp av Otinova. Spraya 1-2 gånger i hörselgången, morgon och kväll, i max sju dagar. Sedan kan man ta ett uppehåll och använda sprayen igen om det skulle behövas. Om du inte känner effekt efter 1-3 dagar så ska man kontakta läkare för att undersöka örat.

– Det man behöver tänka på är att inte använda Otinova om man har en skadad trumhinna eller till exempel har rör i trumhinnan. Det är också bra att veta att saltlösningen i sprayen kan skapa små kristaller som kan kännas lite sandigt i örat. Det är helt ofarligt och löses enkelt upp med vanligt vatten, avslutar hon. 

Fakta Otinova® öronspray

Otinova® är en receptfri öronspray som behandlar hörselgångsinflammation (extern otit, s.k. simmaröra). Otinova® är vetenskapligt dokumenterad och har en lokalt bakteriedödande och svampdödande effekt och är uttorkande och klådstillande. Otinova® är enkel att dosera genom sin sprayfunktion och används direkt vid första symptom. Sprayas 1-2 gånger i hörselgången, morgon och kväll, i max 7 dagar utan uppehåll. Otinova® ska inte användas vid rör eller befarat hål i trumhinnan och bör ej användas på barn under 5 års ålder utan läkares rekommendation (trumhinnekontroll). Otinova® innehåller inte antibiotika eller kortison och köps på apotek. För mer information se www.otinova.se  och bipacksedeln.

Här kan du köpa Otinova: