Gör sommaren lite lättare – med den vårdande tvålen för alla tillfällen

Vi lever i en tid där det finns produkter för alla olika syften och våra badrumsskåp är oftast överfyllda med förpackningar. Med Aleppotvålen, som är helt naturlig, helt utan tillsatser och endast innehåller välgörande oliv- och lagerbärsolja slipper du en massa produkter. Tvålen har nämligen flertal användningsområden. Du kan använda den som traditionell hand- och kroppstvål, som sminkborttagning, som raktvål, på insektsbett och till mycket, mycket mer. Dessutom är den perfekt för semestern när man kanske är på resande fot, och vill ha ett lätt packning. 

– När man väl testat en Aleppotvål vill man aldrig testa någonting annat. Den torkar inte ut huden samtidigt som den har antiseptiska effekter i och med lagerbärsoljan, säger Peter Andersson, återförsäljare av Aleppotvålen i Sverige.

I dag är människor allt mer miljömedvetna och vill veta att det de konsumerar är schysst tillverkat med schysst innehåll. Väljer du en Aleppotvål kan du vara trygg med att du gör ett bra val, inte minst på grund av de få och helt naturliga ingredienserna den innehåller, utan för att den kommer i formen av en hårdtvål och man slipper därmed onödiga plastförpackningar. Dessutom är användningsområdena oändliga. Ta med den på svemestern och använd på myggbetten, tvätta håret och kroppen med och ta bort fettfläckar på kläder, perfekt om man inte har tillgång till en tvättmaskin.

Historien bakom Aleppotvålen - Endast tre ingredienser
Som namnet kanske avslöjar utvecklades tvålen ursprungligen i fästningsstaden Aleppo i Syrien. På 1100-talet tog korsriddarna med sig tvål från Aleppo till Marseille, vilket innebar en spridning av dess popularitet runtom Europa.

– Än i dag tillverkas tvålen på samma sätt som den gjorde för över tusen år sedan. Olivolja hälls ned i traditionella kärl med vatten och soda, som sedan långsamt ombildas i den klassiska förtvålningsprocessen, säger Peter Andersson.

Efter flera filtreringar och upphettning tillsätts lagerbärsolja till blandningen, därefter får tvålblocken stelna innan de för hand skärs ut och får ligga på torkning i åtta till tolv månader.

– Hela processen övervakas av så kallade ”Soapmasters” som följer den gamla traditionen och för hantverket vidare. Det är även de som i slutfasen stämplar tvålen med ett äkthetssigill.

Det var nära på att traditionen skulle gå förlorad i och med konflikten i Syrien. Lyckligtvis lyckades flera soapmasters fly och kunde därmed föra traditionen vidare. Peter Andersson fick kontakt med två soapmasters som flytt till Tunisien och har på den vägen kunnat erbjuda Aleppotvålen i Sverige.

Vill du testa den historiska tvålen? Här kan du köpa den

Aleppotvålens effekter
En stor fördel med Aleppotvålen är att den är vårdande och återfettande, det tack vare de noga utvalda oljorna. Här kombineras olivoljans mildhet med lagerbäroljans välgörande och antiseptiska egenskaper. Beroende på önskad effekt kan du köpa en tvål med olika mycket lagerbärsolja. Tvålarna finns med 4, 12, 20 samt 30 procent lagerbärsolja i en 200 grams förpackning.

­– Lagerbärsolja fungerar väldigt bra på problemhud. Har man problem med orenheter kan en tvål med en högre procent vara bra och har man en normal/känslig hy en lägre procent, förklarar Peter Andersson.

En tvål på minst 20 procent lagerbärsolja kan med fördel användas på insektsbett och sår. Den funkar även fint för att få bort fettfläckar på kläder.

­– I dessa tider är den dessutom perfekt när man bör tvätta händerna ofta och noga. De antiseptiska egenskaperna från lagerbärsoljan fungerar mycket bra mot både bakterier och virus men torkar samtidigt inte ut huden.

Hårdtvålen kan du alltså använda från allt från att tvätta händerna, till intimtvätt, mot acne och till och med använda som hårvax i och med de fina oljorna. Ja, listan kan göras lång.

Förutom hårdtvålen har varumärket Alepeo även lanserat en flytande tvål som även den funkar till samtliga användningsområden, ett schampo med arganolja samt ett balsam med svartkumminolja. Vill du preppa kroppen inför en jämn snygg solbränna erbjuder Alepeo även en Peeling med svartkumminfrön.

En äkta Aleppotvål kombinerar olivoljans mildhet med lagerbärsoljans välgörande egenskaper. Denna tvål är certifierad och av högsta kvalitet, den ska inte förväxlas med billigare kopior av Aleppotvålar.

Läs mer på Alepeo.se

Här kan du köpa tvålen:
Apotea.se
Bodystore.com
Lifebutiken.se
Lyko.com
Svenskhalsokost.se