Så kommer du igång med att odla dina egna grönsakerAtt omge sig med grönska och växter samt att odla och se plantor utvecklas till att bli ätbara grönsaker är något många anser vara både avkopplande och helt rätt i tiden. För att kunna odla olika sorters grönsaker hemma i din egna trädgård eller på din balkong krävs inte mycket. De färska grödorna kommer du sedan kunna njuta av under hela, eller delar av, sommaren. Mycket av det du kan odla går dessutom utmärkt att antingen torka, förvälla och frysa in eller göra inläggningar av så att du kan njuta av dina hemodlade grödor även vintertid. I denna artikel kommer vi berätta hur du enkelt kommer igång med hemmaodlingen.

Att välja grönsaker att odla

Det finns många grönsaker som du kan odla på en mindre yta, både i trädgården och på balkongen. Oavsett vart du väljer att odla finns det många frön att välja bland. Hos Impecta kan du köpa många olika sorters grönsaker och många är så kallade kulturarvssorter som passar i vårt svenska klimat, därför kräver de inga växthus. Välj exempelvis olika sorters sallader, mangold och gurkor som ger mycket skörd på liten yta. Du kan också odla kryddor och smultron i amplar. Även chili, tomat och paprika ger ofta en stor skörd på ett fåtal plantor beroende på vilken sort du väljer.

Fördelarna med att odla grönsaker själv

Genom att odla dina egna grönsaker hjälper du både dig själv och miljön på flera sätt. Du kommer också att få en godare smakupplevelse. Många av de grönsaker vi köper i affären har färdats långväga för att nå just din butikshylla. Det betyder förstås utsläpp av transporter, men också att grönsakerna skördas innan de var mogna - så att de kommer till butiken och ser pinfärska ut. Det här gör dock att grönsakerna både tappar smak och näringsinnehåll. När du odlar själv ger du dessutom pollinatörer i ditt område chansen att få mer föda, samt att du kan kontrollera vilka, om ens några, kemikalier används i odlingen.