Så optimerar Örebro Hockey sin träning med svänghjulAtt få maximal effekt av sin fysträning bör vara en målsättning för alla som tränar, oavsett nivå. En evidensbaserad träningsform som nu börjar uppmärksammas inom framförallt elitidrotten är svänghjulsträning. Efter en studie med Universitet införde Örebro Hockey banbrytande svänghjulsträning från svenska Coneline som en viktig del av sin träning.

– Det är ett extremt effektivt verktyg att utföra klassiska övningar som till exempel benböj, men även för att skapa nya funktionella övningar som bara går att utföra med svänghjulsteknik och Coneline, säger Kjell Insulander, vd och konstruktör på Coneline. 


Nästan all styrketräning utnyttjar på något vis gravitationen. Det fungerar, men kraften är konstant och endimensionell. Coneline har utvecklat en produkt som istället kontrollerat utnyttjar rotationsenergin till att skapa optimalt motstånd och kraft under hela träningspasset oavsett styrka, trötthet eller position.

Hållbarhet och styrka
För snart ett år sedan fick fystränarna Mattias Mattson och Andreas Berglund på Örebro Hockey upp ögonen för Coneline. Efter en grundlig utvärdering och studie i samarbete med Örebro universitet, köptes fyra stycken Full-Forcer-maskiner in, lagom till årets försäsongsträning. 

– Coneline-träningen har varit och är även under pågående säsong en mycket viktig del av vår fysträning. Vi kan se tydliga positiva effekter på spelarna både i J20- laget och i A-laget, vad gäller hållbarhet och styrka på plan. Stor del av vår träning består av överladdade benövningar, men vi gör även en hel del överkroppsövningar som till exempel bålrotationer, säger Mattias Mattson, Fystränare på Örebro Hockey.

Vill du också optimera din träning? Läs mer

Som en jojo – i princip
När du tränar med Conelines maskin roterar ett svänghjul, där energin lagras respektive frigörs. Genom att utnyttja fysikens lagar och en unik axelgeometri, blir motstånd och returnerad excentrisk kraft alltid optimal. Inte för tungt, inte för lätt – bara extremt effektivt och om du vill, mycket intensivt. 

– Det ges ingen tid till vila. Det är som att försöka få stopp på en jojo, en väldigt speciell träningsupplevelse, säger Kjell Insulander, vd och konstruktör på Coneline.

Obegränsad kraft och oändliga möjligheter
Energin som kan lagras i ett svänghjul är i teorin obegränsad och därmed även kraften. Därför har Coneline också utvecklat ett sortiment med ergonomiska och funktionella tillbehör som squat-västar, handtag, diagonal- och väggfästen till Full-Forcer. Med dessa har en coach i det närmaste oändlig frihet att skapa olika övningar. 

IPM Mäter effekten
Produktutvecklingen på Coneline går på högvarv och nyligen presenterades en stor nyhet, en app med vilken du kan mäta effekt och energi i realtid. 

– Med vår IPM (Instant Power Monitor) har vi förvandlat Full-Forcern till ett mätverktyg. Du kan enkelt och tydligt se effekten av träningen och följa utvecklingen. Vi är mycket glada över mottagandet denna fått från både proffs och amatörer.

Evidens och utbildning
Kjell Insulander berättar att det finns gott om studier gjorda på svänghjulsträning och excentrisk träning, som bekräftar träningsformens fysiologiska fördelar. Coneline kommer i samarbete med EBP-Evidensbaserad Praktik hålla workshops där teori och praktik varvas. Planen är hålla den första under december månad i Stockholm och under nästa år på andra platser i landet.

 

Coneline flywheel training har funnits på marknaden sedan 2016 och har sedan starten varit fokuserade på att utveckla produkter som tar svänghjulsträning till nästa nivå.

Full-Forcer, som är företagets huvudprodukt, är en träningsplattform som med sin unika och säkra konstruktion öppnar nya möjligheter med progressiv utväxling och 2m rörelselängd i 3D.

Squat-Forcer är en lägre variant av Full-Forcer med 1,2m rörelselängd.

Instant Power Monitor (IPM) är den nyligen lanserad programvaran som via bluetooth mäter och i realtid presenterar värden för effekt och energi.

Diagonal- och Wall-Brackets är fästen för horisontella och diagonala övningar.

Svänghjul med olika tröghet. Explosivitet eller muskelvolym? Genom kombination av olika svänghjul uppnås önskad övningshastighet.

Tillbehör: Vid svänghjulsträning skall energi inte slösas på att lyfta tunga gymtillbehör. Samtidigt blir krafterna ofta enorma. Coneline utvecklar därför ergonomiska, starka och lätta tillbehör av material man normalt inte förknippar med styrketräning.

Webbsida: www.coneline.com