Så tar du hand om din katt i sommarSommaren är här, en härlig tid som också kan vara farlig för våra fyrfota vänner. Här ger Ursula Lige-Berglund, ansvarig för hälso- och skadeförebyggande frågor på Sveland Djurförsäkringar, några tips på hur du håller din katt skadefri i sommar. 

Sommartid vill innekatten gärna vistas ute på balkongen, men det finns faror med att låta katten husera fritt utan tillsyn och skydd.

– Är balkongen fem meter eller högre, måste den vara innätad eller ha annat skydd så att katten inte kan falla ut, säger Ursula. Katter är nyfikna och faller lätt ut om det vill sig illa och det kan ge stora skador på katten. 

Även om din balkong är inglasad, bör du hålla uppsikt över din katt.
– Det blir fort väldigt varmt på en inglasad balkong och katten kan bli instängd. Tänk på att vatten ska finnas tillgängligt, att dörren in till hemmet är öppen och ha koll på att din katt inte lämnas kvar på balkongen om du behöver stänga dörren. 

Låt katten resa i bur
Ska du ut och resa i sommar, är det viktigt att du transporterar katten på ett säkert sätt, så den inte riskerar att bli skadad under transporten.

– Sommaren är en tid när man kanske reser iväg på semester med sina husdjur. Reser du i bil, bör din katt transporteras i bur. Skulle du behöva bromsa kraftigt och katten är fri i bilen, kan katten kastas fram i framrutan och skadas eller skada dig. Buren ger ett tryggt skydd för katten. Tänk på att aldrig lämna din katt ensam i bilen! En varm bil kan lätt bli en dödsfälla för katten, som kan få värmeslag.

Vaccinera och märk din katt
Kattpest och kattsnuva är sjukdomar som drabbar katter, ofta med dödlig utgång. Ett säkert sätt att motverka att katten får sjukdomarna är att vaccinera mot dem. Vaccinering är särskilt viktigt om du har innekatt.

– Viruset följer med in i dina kläder eller skor, säger Ursula, så det är lika viktigt att vaccinera sin innekatt som en utekatt. När du ändå är hos veterinären, se då också till att ID-märka katten med ett chip eller en örontatuering. Försvinner katten, är ID-märkningen en hjälp för att du och din kattvän ska återförenas. Självklart ska katten också försäkras. För bara 23 kronor i månaden har du en bra försäkring mot olycksfall. Vill du utöka försäkringen så den täcker även sjukdomar, har vi försäkringar också för det, avslutar Ursula. 

Sveland Djurförsäkringar är ett renodlat djurförsäkringsbolag och vi brinner för djurs hälsa.

Bolaget grundades 1911 och ägs av våra kunder. Så snart du har en gällande försäkring hos oss är du också en av våra ägare. Det innebär framför allt två saker; dels att det inte finns någon utomstående som kräver en viss vinstnivå och dels att du har möjlighet att påverka företagets utveckling.

Vi vill ha en nära relation med våra kunder och genom fullmäktige, kundundersökningar och kontinuerliga kundsamtal utvecklas vi hela tiden för att på bästa sätt motsvara de förväntningar som finns på oss.

Det gör oss till något mer än bara ett försäkringsbolag. Vi utgör tillsammans en gemenskap av hängivna djurägare i form av både medarbetare och försäkringstagare.

Tillsammans kan vi hjälpa varandra, dela med oss av kunskap och bidra till djurs välmående.

Läs mer