Sju tips för att vakna utviladSömn fungerar ungefär som en hårddiskrensning för oss människor. Onödig information städas undan och viktig kunskap lagras kvar i hjärnan. Många lider av sömnsvårigheter, ofta orsakade av stress eller den mörka årstiden, vilket gör att det är svårt att känna sig pigg. Här kommer guiden som visar hur du skapar bäst förutsättningar för att vakna utvilad.

Det är mörkt ute och dessutom brukar decembers kalender vara fullproppad av glöggfester, förberedelser, luciatåg att bevittna och julhandel att kasta sig in i – ett schema som kan stressa upp den allra lugnaste filbunke.

För att orka med krävs återhämtning, men solbrist och mycket stress är något som förstör vår nattsömn vilken är så viktig för att vi ska orka med. Det finns dock saker att tänka på som kan hjälpa oss bli mer utvilade, vilket både forskare och experter är eniga om. Exempelvis så kan en säng som är anpassad efter just dig ge bättre förutsättningar för god sömn.

– Har du en säng som inte är följsam vänder du dig oftare och sover inte lika bra, säger Andreas Tuomas som driver Sovkoncept i Umeå.

Hitta din perfekta säng 

Sju tips för att vakna utvilad:

1. Skärmar
Undvik att ha en tv i sovrummet och lägg undan din mobiltelefon en stund innan du ska sova. Skärmarnas ljus och den information som hjärnan matas med gör det svårare att slappna av och bli trött. Att läsa en bok innan du ska sova fungerar mycket bättre.

2. Temperatur
Att gå och lägga sig i ett sovrum som håller runt 18 grader brukar rekommenderas. Du ska kunna ligga under täcket utan att bli för varm.

3. Rätt säng
Din sömn kan påverkas mycket om du har en säng som inte passar din kropp. Ligger du inte bekvämt rör du dig mer vilket stör din djupsömn. Att få hjälp med att prova ut den säng som passar dig bäst kan ha stora vinningar för ditt välmående och då är det viktigt med en individuellt anpassad lösning.

4. Varva ner
Har du svårt att komma ner i varv kan det vara en idé att prova meditation eller yoga innan du går och lägger dig. Ett varmt bad innan sängdags fungerar också avslappnande. Prova att flytta din väckarklocka eller mobil så att du inte ser den när du ska sova. Det kan vara stressande att titta på klockan och se hur tiden för sömn minskar.

5. Ute- och innemiljö
Försök att få så mycket dagsljus du kan under vinterhalvåret. I sovrummet bör du ha mörkt och tyst. Finns grannar eller annat som stör så kan du prova att sova med öronproppar. För att få det riktigt mörkt finns bra mörkläggningsgardiner och sovmasker att prova.

6. Träning
Motion ger bättre sömn, men träna inte alltför sent på kvällen. En rekommendation är att inte motionera senare än fyra timmar innan du ska sova eftersom adrenalin och endorfiner då kan hålla dig vaken.

7. Mat och dryck
Undvik att dricka koffeindrycker under kvällstid eftersom de har en uppiggade effekt. Alkohol kan å ena sidan hjälpa dig att somna, men det ger en mycket sämre sömn under natten. Det finns forskning som visar att personer som prioriterar bort sömn har ett större sötsug. Med god sömn minskar sötsuget.

Se hela Sovkoncepts utbud här

Källor: 1177, vetenskapshälsa.se, sömn.se, hjärnfonden.se

Sovkoncept är en sängbutikskedja som drivs av sänghandlare med lång erfarenhet från branschen. Vi har valt att samarbeta med några av de bästa sängtillverkarna i Norden. Med vårt breda sortiment och vår långa erfarenhet hjälper vi dig att hitta rätt. Vårt mål är att du som kund skall uppleva dina drömmar varje natt i ett sovrum som passar både dig och din plånbok.