Skandinavisk möbeldesign – med kvalitet och materialval i fokus

Efter att Magnus Heijel tog över Mavis förvandlade han det lite trötta möbelföretaget till en designer och producent av unika, moderna möbler där hantverket står i fokus. De rena skandinaviska linjerna och de hållbara, gedigna materialvalen har blivit en favorit hos många – utan att spräcka plånboken.

Kolla in Mavis nyheter för 2021

Magnus Heijel har arbetat med möbler i hela sitt liv. Strax efter examen fick han sitt första jobb på ett möbelföretag och det har varit raka spåret sedan dess. Karriären tog honom först till USA och sedan till Kanada, innan han fick chansen att bygga upp verksamhet i ett antal länder i Asien. Ju längre han arbetade, desto mer var det dock något som gnagde på honom.

– Jag levde i en värld där man ständigt skulle pressa priser. Varje öre räknades och man skulle hela tiden leta nytt och billigare. Jag insåg dock att det inte nödvändigtvis var i prispressen som mervärdet låg, utan att det fanns många sätt att skapa mervärde för kunderna.

Här hittar du inspiration för dina nya möbler

Lade fokus på kvalitet och service
Efter att Magnus återvände hem köpte han in sig i ett litet möbelföretag, som han sedermera tog över helt. Efter en omfattande re-branding, som inkluderade både nytt sortiment, ökad kvalitet och modernare design, föddes det som idag är Mavis.

– Vi ville skilja oss från andra möbeltillverkare. Därför lade vi all vår fokus på kvalitet och service. Det inkluderade bland mycket annat att lyssna på kunderna, att leverera möblerna monterade och att satsa på riktigt snabb – och säker – leverans. Därtill vågar jag påstå att vi idag har marknadens bästa förpackningar, så att kunderna aldrig behöver oroa sig för att få en skadad produkt.

Hitta din Mavisåterförsäljare här

Anlitade skickliga hantverkare
I slutänden handlade Magnus strategi om att skala bort alla krusiduller och återgå till grunden; en prestigelös möbeltillverkning utan krångel, där materialval, omsorgsfull design och kvalitetshantverk är hörnpelare. En viktig aspekt av detta var att noggrant välja vilka producenter som Mavis skulle samverka med – en eventuell partner behövde ha rätt kunskaper och känsla för hantverket.

– Vi ville inte producera i låglöneländer; det förutsätter alldeles för stora volymer och för långa leveranstider, vilket dessutom innebär ökade utsläpp. Istället hittade vi skickliga tillverkare i Europa, framförallt i Baltikum, och det är dessa som vi uteslutande arbetar med idag. Våra partners besitter en hantverksskicklighet som är svår att få tag på i Sverige och har oerhört fina maskinparker, med bra pris mot prestanda.

Se nya designsamarbetet med Pierre Sindre

En helhet som överträffar alla andra
Med rätt tillverkare på plats kunde Mavis koncentrera sig på formgivning och material. Redan från början var det enligt Magnus ett måste att använda äkta komponenter av hög kvalitet. Därför samarbetar Mavis enbart med utvalda designers som delar företagets filosofi. Idag byggs Mavis möbler av naturliga material som bland annat sten, marmor, läder och massivt trä. Men även MDF som grund i många stommar på grund sina kvalitetsegenskaper.

– Vi gillar inte slit-och-släng, utan våra produkter är gjorda för att hålla – länge. För att upprätthålla den kvaliteten behöver vi ha en helhet – från planering till leverans – som överträffar alla andra, kombinerat med relationer som bär och visioner som håller. Mavis möbler ska hålla i generationer och den målsättningen är vår enkla grund i allt vi gör, avslutar Magnus.

1917 började möbeltillverkningen inom Mavis, då under namnet Bröderna Johansson Sängfabrik AB. 2008 gjordes den största förändringen i bolagets historia, då man bytte namn till MAVIS Möbler AB och flyttade all produktion till Baltikum. Idag tillverkar MAVIS i samverkan med sina partners skåp, byråar, soffbord, matbord, sängbord, våningssängar, barnsängar och andra förvaringsmöbler.

www.mavis.se

Sandra Ahlqvist

Learn More →