Stjärnduon bakom Food Pharmacy lanserar gamificationinspirerad kompass för bättre folkhälsaDet var nyligen som Mia Clase och Lina Nertby, radarparet bakom Food Pharmacy, lanserade sin nya Näringsjägarkompass, en gamificationinspirerad kompass som ska göra Sverige friskare.

– Food Pharmacys mål är att förbättra folkhälsan och när var fjärde person i Sverige riskerar att dö för tidigt enbart på grund av dåliga matvanor är det dags att gå från tanke till handling, berättar Mia och Lina.

Det var redan 2016 som hälso- och författarduon Mia Clase och Lina Nertby släppte succéboken Food Pharmacy. På kort tid blev tarmfloror och antiinflammatorisk mat ett med svenska folket och året därpå dök uppföljaren ”Food Pharmacy Kokboken” upp i bokhandeln.

– Sedan starten 2014 har vi arbetat med att sprida kunskap och inspirera människor att förbättra sin hälsa genom livsstilen. Samtidigt som vi upplever att hälsointresset är enormt visar statistiken tyvärr att de livsstilsrelaterade sjukdomarna ökar i alla åldrar och att maten är den största risken att dö för tidigt i dag i Sverige. Vi kände att det inte längre räckte att sprida kunskap för att vända den negativa trenden. Många av våra följare gillade att fokusera på vad man ska lägga till och inte på vad man skulle utesluta, och ville ha mer hjälp med hur de skulle komma igång och få med sig familjen på tåget. Då föddes idén till Näringsjägarkompassen.

I augusti i år släpptes deras tredje bok ”Näringsjägaren – en bok om hur du curlar planeten och din hälsa”. I boken presenteras en Näringsjägarkompass som hjälper oss att äta mer av de livsmedel som forskare menar att vi av hälsoskäl bör äta mycket av men som vi tyvärr äter alldeles för lite av. Intresset för att jaga näring med hjälp av kompassen blev snabbt stort och i slutet av oktober lanserade duon, som själva kallar sig för näringsjägare, en digital Näringsjägarkompass.

– Vi har inspirerats av samma sorts mekanik som speldesigners använder fast satt den i en helt annan miljö. All teknik som finns i kompassen finns där för att motivera, engagera och förstärka positiva beteenden.

Från 25 oktober kan du bli medlem på foodpharmacy.se – och fördelarna är många. 

”Alla kan följa den”
En av de stora fördelarna är att du på medlemssidan får tillgång till Näringsjägarkompassen. Målet att hela Sveriges befolkning, precis som namnet antyder, ska jaga näring. Det gäller oavsett om du äter vegetariskt, enligt LCHF eller har en helt annan kostinriktning.

– Kompassen ska göra det enkelt för dig att välja rätt råvaror till dina måltider, till exempel mer grönsaker, baljväxter och gryn. Du sätter upp mål, loggar vad du äter och får individuell feedback, daglig pepp och statistik av vad du behöver äta mer av och vad som redan går galant, förklarar Lina Nertby.

Det som är bra är att alla kan följa kompassen. Inte vuxna enskilt som vill ge sin kropp de bästa förutsättningarna. Den passar även barnfamiljer eller skolor som jagar näring till barn och unga. Vidare poängterar Lina att kompassen fokuserar på vad du ska lägga till ur ett näringsperspektiv, inte utesluta. Det hoppas duon ska bidra till att skapa en hållbar långsiktighet i jakten på näring.

– Det handlar inte om att förbjuda dig från att äta något, snarare att uppmuntra vad du kan lägga till i dina måltider.

Vill du läsa mer om den digitala Näringsjägarkompassen? Klicka här!

Mäta måltiders koldioxidavtryck
Hållbarheten sträcker sig vidare till att även inkludera miljön. På medlemssidan kan du nämligen se vad dina måltider har för koldioxidavtryck.

– Det är något vi ser som viktigt för att bidra till en snällare planet och för väldigt många kan det vara ett ”wake up call”. Ett sätt för att göra små men viktiga förändringar i vardagen för klimatet, säger Mia Clase.

På medlemssidan kan du även ta del av veckomenyer och recept, chatta med andra näringsjägare i ett öppet forum – och mycket mer.

Forskningen är oense
Kanske kan det sammantaget göra att den illavarslande statistiken faktiskt kan vändas.

– Många har en bild av att dagens forskning är oense när det kommer till mat och det debatteras kring enskilda livsmedel och dieter vilket kan förvirra. Tittar du på de större penseldragen är dock majoriteten rörande överens om vad vi bör äta, avslutar Lina Nertby och får medhåll från sin jaktkompis.

Food Pharmacy grundades 2014 av Lina Nertby Aurell och Mia Clase. I dag är vi en av Sveriges största plattformar och podcasts inom hälsa.

Kontakta oss gärna här!

Vill du testa vår Gazpacho på två kilo grönsaker? (4 portioner)

1 kg tomater
1 gurka
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 liten rödlök
2 msk färskpressad citronsaft
1 msk olivolja
½ kruka basilika
½ kruka gräslök
1 kruka persilja
salt och nymalen svartpeppar

Topping: halverade körsbärstomater, finhackad rödlök, basilika, persilja och solroskärnor

Gör så här: Lägg allt i din blender och mixa tills soppan är så slät som du vill ha den. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna soppan stå en stund i kylskåpet före servering. Toppa med halverade körsbärstomater, finhackad rödlök, örter och solroskärnor.

Här har du möjlighet att kryssa i massa cirklar på samma gång i din Näringsjägarkompass. Varje portion innehåller en dagsranson av grönsaker (Livsmedelsverket rekommenderar 500 gram frukt och grönt per dag).

En portion på 400g utan topping släpper ut 0,4 kg CO2e.

Klicka här för att bli medlem och få tillgång till Näringsjägarkompassen, din miljöpåverkan och flera recept