Stort intresse för Westcoast Windows flexibla och miljövänliga fönsterAtt tillverka fönster är en konst, och kräver hantverkskunnande och erfarenhet för att bli riktigt bra.
Företaget Westcoast Windows har specialiserat sig på flexibilitet och måttbeställda fönster, som dessutom är miljövänliga.
– Vi ser ett allt större intresse för våra högkvalitativa fönster, och vi får beställningar från hela landet, säger Benny Edlund, säljare på Westcoast Windows.

Det råder hård konkurrens på den svenska fönstermarknaden. Men medan flera av de stora leverantörerna satsat på masstillverkade standardfönster, har uppstickaren Westcoast Windows, med egen fabrik i Trollhättan, gått en annan väg och specialiserat sig på måttbeställda och miljövänliga fönster och skjutdörrar.
– Hos oss finns en flexibilitet som inte de stora aktörerna kan erbjuda. Vi skräddarsyr fönsterna så som kunden vill ha dem, förklarar Benny Edlund.

Westcoast Windows fönster finns i tre stilar, Antik, Classic och Design, som alla har olika utseende och tekniska lösningar. Men förutom den flexibla storleken på fönstren, kan kund också påverka valet av glas så att maximal komfort och energisnålhet uppnås.För ett fönster mot söderläge kan man till exempel välja ett solskyddsglas som släpper in 70 procent av solljuset men bara 40 procent av värmestrålningen.
– Då får man in lagom mycket ljus, men stänger ute en stor del av värmen. Det är skönt en varm sommardag, förklarar Benny Edlund.

 

Vidare kan glasen leveras med ett flertal olika varierbara parametrar, som ljudisolering och självrengöring. Det finns en mängd olika tillval.
– Det kan låta svårt att köpa fönster men det är bara att kontakta oss eller våra återförsäljare så hjälper vi till med valet, säger han.

Fura med hög täthet
Även om kunden även kan beställa fönster i olika träslag, arbetar Westcoast Windows med fura som grundmaterial. Den fura man valt har extra hög densitet. Det betyder att man slipper impregnera träet för att skydda mot fuktangrepp.
– Furans täthet tillsammans med vår unika konstruktion ger ett mycket starkt fuktskydd, säger Benny Edlund.

I dag är fönster med utvändig aluminium vanligast. Det gör att livslängden ökar och man slipper måla lika ofta. Men medan konkurrenterna i allmänhet bara klär utsidan av fönstret med ett aluminiumskydd, har Westcoast Windows valt en annan teknik.
– Vi bygger ett trä- och ett aluminiumfönster separat som vi sedan sammanfogar till en diffusionstät konstruktion. Det gör att våra fönster lämpar sig bättre till ett tufft nordiskt klimat, förklarar Benny Edlund.

Går på export
Ett kvitto på att Westcoast Windows fönster är mer väderbeständiga är att företaget exporterar sina fönster till Storbritannien och Island, två ö-nationer med snabba väderomslag och hård vind. Men trots den slitstarka konstruktionen, har fönstren ändå ett attraktivt utseende.
– Våra fönster har en yttre del av elegant aluminium, som står emot tuffa väderförhållanden och en inre del av trä, som ger en varm inbjudande känsla. Kombinationen av trä och aluminium samt den unika konstruktionen ger maximal livslängd och minimalt underhåll, säger Benny Edlund, och tillägger:
– Man kan säga att skönheten kommer både inifrån och utifrån.

Westcoast Windows fönster görs på beställning, och levereras inom sex veckor, till hela landet.

Westcoact Windows fönster uppfyller kraven enligt Sunda Hus.
Fönstren tillverkas i energisnåla material som kan återvinnas eller förbrännas på ett bra sätt. De behöver inte impregneras då de är konstruerade av fura med hög täthet.
Ytorna är målade med vattenbaserad färg.
Fönster och fönsterdörrar är testade och tillverkade enligt SP's P-märkningssystem. Detta innebär hög kvalitetskontroll i produktionen och på slutprodukten.
Alla fönster leveras med tio års garant.

Läs mer här.