Välj en anrik klassiker till midsommarbordet!

När du tänker på midsommar, vad ser du framför dig? Kanske ser du en blomstrande äng och dansande människor i folkdräkter. Eller så hör du i stället ett band spela små grodorna och känner doften av all mat du strax ska få hugga in i. Vissa traditioner har vi en stark koppling till. Därför passar också Leksands anrika Fäbodknäckebröd utmärkt att göra till en minnesvärd och smakrik stapel på midsommarbordet.

Leksands har bakat knäckebröd sedan början av 1800-talet och än idag njuter många svenskar av deras delikata knäckebröd, som fortfarande bakas efter samma recept, till frukost, mellanmål eller till buffébordet. Inspirationen för serien av Fäbodknäckebröden kommer i sig från en levande fäbod i Skallskog, där knäckebrödsbakning har en lång historia. Denna ädla tradition har rotat sig i området och lever kvar än idag.

Fäbodknäckebröden i den klassiska runda formen kommer i tre olika smaker:

Original – ett lite knaprigare och tunnare knäckebröd med hembakad smak.

Surdeg – mörkt, mustigt och robust på smakrik surdeg med malt och linfrö som ger extra härligt tuggmotstånd.

Frön och havssalt – här möts havssalt och det nötiga, lite söta hirsen och gula linfrön i ett krispigt knäckebröd.

Leksands Knäckebröd bakas i ett fossilfritt bageri där varmvatten och lokaler värms av spillvärme från ugnarna. Hela bageriet drivs även med vind- och vattenkraft. På förpackningarna finns även ett grönt löv där det står specifikt hur mycket koldioxid som använts för att producera vardera produkt.

Passar utmärkt till midsommarbordet
Vad passar bättre till den kanske svenskaste traditionen vi har än ett anrikt knäckebröd med en lång historia från Dalarna, vars täta skogar, glimrande sjöar och gamla torp för många illustrerar svensk midsommar.

Fäbodknäckebröden är därför en perfekt stapel att duka upp på ditt midsommarbord. Knäckebröden gör sig utmärkt tillsammans med en bit klassisk västerbottenost, som en komponent till en surströmmingsmacka, eller bara med lite gott saltat smör för den som vill låta den goda smaken av brödet skina.

För dig som ska fixa något till midsommarbordet är gubbröra också ett perfekt tillbehör – och här bjuder Leksands på ett smaskigt recept:

Ingredienser:

 • 4 portioner
 • 2 kalla hårdkokta ägg
 • 4 medelstora kalla kokta potatisar
 • 100 g ansjovisfiléer
 • 2 msk finskuren gräslök
 • 2 msk finskuren dill
 • 1 dl crème fraiche
 • 2 msk majonnäs
 • 2 msk kaviar
 • salt och svartpeppar

Instruktioner:

 1. Skala och tärna äggen. Tärna potatisen.
 2. Låt ansjovisen rinna av och tärna den fint.
 3. Hacka gräslök och dill fint.
 4. Blanda crème fraiche, majonnäs, kaviar, gräslök och dill.
 5. Vänd ner ägg, potatis och ansjovis.
 6. Smaksätt med salt och peppar.
 7. Servera med krispigt Fäbodknäckebröd!

Ät gott som gör gott!

Leksands Knäckebröd är ett familjärt bageri med säte i Leksand som idag drivs av syskonparet Annika och Peter. De bakar knäckebröd av hög kvalité med svenska råvaror och är ledande inom miljövänligt bakande.

www.leksands.se