Tekniken för den analoga generationen – så motverkar Komp ofrivillig ensamhet hos de äldre

 Vi lever i ett digitalt samhälle, men det samhället är inte tillgängligt för alla. Det här vill startupföretaget No Isolation förändra på och utvecklar därför teknik för de mest sårbara grupperna, däribland de äldre. Med sin enknappsdator Komp har de gjort det lättare för analoga seniorer att möta sina familjemedlemmar digitalt– Nu skapar de ytterligare möjligheter inom äldrevård och hemtjänst med tjänsten Komp Pro.

– Har man aldrig bekantat sig med dagens teknik är det otroligt svårt att helt plötsligt ge sig in i den bubblan, dessutom kan äldre ha fysiska begränsningar som torra fingertoppar som gör det svårt att hantera en pekskärm. Komp-enheten har därför endast en knapp som du slår på, av och justerar volymen med, säger Karen Dolva, vd för No Isolation.

Med en Komp-enhet kan mottagaren enkelt ta emot bilder, meddelanden och videosamtal från vänner och familj. Familjemedlemmarna laddar ner en app som är kopplad till enheten och kan från sin egen telefon dela innehåll direkt till den som tittar på Kompskärmen.

Här kan du läsa mer om hur Komp fungerar och testa dess funktioner

Tjänsten Komp Pro skapar nya möjligheter inom vårdsektorn
Man har vidareutvecklat produkten Komp med tillhörande tjänsten Komp Pro som riktar sig till privata och offentliga tjänsteleverantörer samt institutioner inom vårdsektorn. Plattformen möjliggör administration och hantering av flera Komp-enheter samtidigt.

– En kommun kan exempelvis köpa in flera Komp-enheter till hemtjänsten eller ett äldreboende i staden som sedan placeras ut hos patienternas hem eller rum. Vårdgivaren kan därefter använda enheten på samma sätt som familjen gör och skicka meddelanden, bilder eller ringa ett videosamtal. De kan skicka ett meddelande om att de är på väg hem till en patient, eller påminna en person om att ta sin medicin, eller bara skicka ut ett glatt meddelande till alla enheter på ett äldreboende om att det bli köttbullar och potatismos till lunch, förklarar Karen Dolva.

Läs mer om Komp Pro här

För en effektiv och kvalitetssäkrad vård
Ledorden för lösningen är effektiv och kvalitetssäkrad vård samt ökad livskvalité för patienten. Med Komp Pro får tjänsteleverantören mer tid till de fysiska mötena istället för att stressa från rum till rum, eller hem till hem. Vårdgivaren kan interagera med patienten via enheten när det gäller kortare ärenden och på så sätt avsätta mer tid när de väl besöker patienten.

– Syftet är absolut inte att ta bort det fysiska mötet utan att möjliggöra det längre kvalitativa fysiska mötet. Med Komp-enheten får patienten dessutom mer interaktion mellan besöken med både meddelanden från vårdgivare och familj och vänner som kan dela innehåll via sin app.

Ett enormt värde under ett isolerat år
Under pandemin har de äldre blivit ytterligare utsatta, och många har inte haft möjlighet att träffa nära och kära på en väldigt lång tid. Här har Komp fått ett ytterligare värde.

– Har man sin familj i andra städer har det blivit extra svårt, men med Komp har familjen kunnat involvera sina analoga närstående i vardagen. Vi har helt klart sett ett ökat intresse både från privatpersoner och tjänsteleverantörer. Pandemi eller inte, den ofrivilliga ensamheten är stor och vi vill fortsätta motarbeta den, avslutar Karen Dolva.

No Isolation är ett norskt startup, grundat oktober 2015. Vårt mål är att minska ofrivillig ensamhet och social isolation genom att skapa kommunikationsverktyg för att hjälpa de drabbade.
Steg för steg jobbar vi för att nå vårt huvudmål: att få slut på ofrivillig ensamhet och social isolation. Detta är globala problem som kan drabba vem som helst, och vi växer snabbt för att möta efterfrågan och se till att vi bekämpar ensamhet i stor skala.