Tobias blev nikotinfri – med en enda behandlingEfter mer än 20 år med snus och cigaretter, och flera försök att sluta, är Tobias Berg nu nikotinfri. Allt som krävdes var en behandling med laserterapi för att minska abstinensbesvär.
– Jag känner inget nikotinsug alls, berättar Tobias sex månader efter behandlingen.

Tobias Berg har både snusat och rökt i över 20 år. Som många andra började han snusa för att sluta röka men i perioder har det blivit båda två samtidigt. Hälsorisken har varit en stor motivationsfaktor att sluta med nikotin men tidigare försök att bli kvitt beroendet har helt enkelt inte gått.
– För länge sedan försökte jag med nikotintuggummi och nikotinfritt snus till exempel. Även munspray har jag testat men det hjälpte inte alls, säger Tobias.

Det var via ryktesvägen som Tobias fick höra om laserbehandlingen för nikotinavvänjning. Det var en vän till en vän som berättade att han slutat röka med laser.
– Jag tyckte det lät ganska dumt och jag slog det åt sidan men några veckor senare hade min sambos syster forskat vidare på det, fått det mer förklarat och tyckte att vi skulle slå till allihop, jag, min sambo och hennes syster.

”Klockan åtta på morgonen den 18 september tog jag min sista snus”
Laserbehandling hos Relief kunde Tobias boka för en relativt liten peng som till och med gick under friskvårdsbidraget och det var nog en bidragande faktor till att det blev av. Tobias var fortfarande skeptisk, till och med när han var på väg till Relief-kliniken får behandling.

När de steg de in på mottagningen slängde Tobias snusprillan han hade i munnen innan han gick in för själva behandlingen.
– Det kändes konstigt att jag skulle snusa när jag sitter och pratar med behandlaren om att sluta. Så klockan åtta på morgonen den 18 september tog jag min sista snus.
Se vad andra som testat behandlingen tycker – klicka här

Så går behandlingen till
Laserterapi för behandling av nikotinberoende är en metod baserad på kinesisk medicin och modern teknik med lågenergilaser. Behandlingen ökar produktionen av endorfiner i kroppen vilket ska mätta nikotinreceptorer och sägs minska röksug och abstinens. Hela behandlingen tar omkring 45 minuter och inleds med ytterligare 45 minuter informativt samtal med terapeuten. Terapeuten som behandlade Tobias använde en lågenergilaserpenna som riktas mot 54 olika punkter på armarna, händer, fingrarna och ansiktet.

Med laserterapi räcker oftast en enda behandling för att minska symptom på abstinens men ibland behövs en ytterligare behandling inom ett år – men det behövde inte Tobias.
– Efteråt var jag helt symptomfri. Den vanliga känslan när man försöker sluta snusa, eller bara har slut på snus på kvällen och affären är stängd, är en känsla av panik. Den känslan har jag aldrig känt efter laserbehandlingen.

Istället förklarar Tobias att han kände sig helt nöjd, ungefär som en mättnadskänsla, och nikotinsuget försvann helt.
– Det är ungefär som när man är på fest, det är trevligt väder, du går ut för att ta en efterlängtad cigarett. När du är på väg in igen stöter du på en annan person som ska ut och röka och frågar om du vill med, men du tackar nej eftersom du just i den stunden är helt nöjd. Den känslan gick jag med hela tiden efter laserbehandlingen – jag kände inget nikotinsug alls.
Läs mer om laserbehandlingen på Relief här

Ett halvår efter behandlingen beskriver Tobias livet som nikotinfri som enkelt och befriande.
– Det är befriande att inte tänka på nikotin längre, avslutar Tobias.


Om oss
Relief grundades 2004 i Tyskland. Efter stora framgångar i Berlin etablerade sig franchiseföretaget i en mängd stora tyska storstäder.

För närvarande erbjuds nikotinavvänjning med laserbehandling på omkring 100 kliniker i Tyskland, Österrike, Schweiz, Spanien, Sydamerika och Sverige.

I Sverige startades den första Reliefkliniken 2008 i Göteborg. Idag finns vi på 12 orter runt om i landet – från Malmö i söder till Sundsvall i norr. 

Hitta din närmsta klinik här