Trygghetslarm i mobilen – med Vakta Companion är hjälp bara ett knapptryck bortMånga upplever en känsla av otrygghet när de är på väg hem efter en sen kväll, när de är ute och tränar ensamma eller när de befinner sig på ett folktomt busstorg. Nu lanseras en ny tjänst som ger dig stöd och hjälp i otrygga situationer. Med en app i din smartphone kan du snabbt kalla på assistans av behöriga väktare i situationer där du känner dig hotad, utsatt eller otrygg. Med Vakta Companion är professionell hjälp bokstavligen ett knapptryck bort.

De allra flesta har någon gång känt en rädsla för att utsättas för brott när de vistas på offentliga platser. Det har heller inte varit helt enkelt att veta vem du ska kontakta när du känner att en hotfull situation kan uppstå och många drar sig för att ringa ett nödnummer innan något faktiskt hänt. Därför skapades mobilappen Companion.

Personliga trygghetstjänster har fram till nu varit både svåra att hitta och framför allt legat på en prisnivå som få privatpersoner har haft råd med, säger Erik Forsberg, vd på Vakta, bolaget som står bakom Companion.

– Vi är därför väldigt stolta över att nu kunna presentera en trygghetstjänst med auktoriserad larmcentral och enbart behöriga väktare; allt till en prisnivå jämförbar med vanliga musik- eller streamingtjänster.

Enkel larmtjänst
Han berättar att det finns flera scenarion i vardagen där hjälp kan behövas snabbt. Till exempel kan det handla om berusade eller hotfulla personer som närmar sig en ensam person.

Ladda ned appen för iOS här
Ladda ned appen för
Google Play här
Ange koden september90 i appen – och få tre månader kostnadsfri testperiod

Genom att i appen placera ett finger på den stora knappen är du aldrig mer än några sekunder från att kalla på hjälp. Om situationen kräver det och du vill kalla på väktare släpper du bara på fingret och en signal skickas till larmcentralen. Det går därför att ha mobilen i fickan med ett finger på knappen utan att någon ser den eller vet att du har löst ut ett larm.

Läs mer om Companion – klicka här

När du släppt knappen ser larmcentralen din position och ringer upp dig. Skulle det vara så att det handlar om ett misstag uppger du din personliga kod och då avbryts utryckningen. I övriga fall, eller om du inte svarar i telefonen, rycker väktaren ut till platsen så fort som möjligt.

Passar flera scenarion
Erik Forsberg menar att det primärt finns tre scenarion när väktare rycker ut. I det första scenariot tillkallas väktare som anländer till en situation som möjligtvis är otrygg, men där brott inte begåtts. Tack vare deras närvaro kan situationen avbrytas och problemet är löst.

Det andra scenariot är att väktare anländer till en plats mitt i brottsförloppet, exempelvis ett pågående övergrepp, en misshandel eller ett rån. Även här kommer förloppet att avbrytas och situationen slipper att bli värre än vad den redan är.

Vill du läsa mer om hur appen fungerar?

– I ett tredje scenario anländer väktarna efter att brott har begåtts. Förövarna kanske har hunnit genomföra ett rån. Sådant kan gå väldigt fort; ibland så snabbt som ett fåtal sekunder. Kommer väktare efter brottet, hjälper väktarna dig och säkerställer att du får den hjälp du behöver, säger Erik Forsberg och fortsätter:

– Du kanske har blivit rånad på jacka, mobil och plånbok, men väktarna ser till att det inte blir värre än så. Det kan inte bli en utdragen misshandel eller liknande eller en situation där någon är skadad och är oförmögen att kalla på hjälp.

Vetskapen om att hjälp alltid är nära, och att varje utlöst larm startar en utryckning, gör det enkelt att känna sig tryggare, avslutar han.

Ange koden september90 och få 90 dagar kostnadsfri testperiod (gäller de 300 första som signar upp). Du som inte använder dig av en kod får 30 dagar kostnadsfritt.

Companion är en nyutvecklad svensk trygghetstjänst för privatpersoner. Visionen bakom tjänsten är att skapa en tryggare vardag till en kostnad som de allra flesta har råd med. Kärnan i Companion är en mobil-app som knyter samman användaren med tusentals auktoriserade väktare, redo för utryckning när användaren behöver hjälp. Genom ett enkelt trygghetsgrepp i sin smartphone kan användaren kalla på assistans av behörig säkerhetspersonal i situationer där han eller hon känner sig hotad, utsatt eller osäker.