Smarta tygpåsar gör gott för både miljön och plånbokenI takt med att miljöfrågan blir allt viktigare krävs det förändringar på individnivå för att värna vår framtid. I linje med detta infördes i maj en skatt på plastkassar, vilket innebär att de kostar upp till 7 kr i handeln. Reused Remades innovativa och väldesignade tygkassar hjälper konsumenten att minska behovet av plastkassar, bidra till en hållbar framtid och samtidigt få mer pengar över i plånboken.

Medvetenheten om miljö- och klimatfrågorna har ökat och undersökningar visar på att allt fler konsumenter är mer öppna än tidigare för klimatsmarta inköp. Att göra grönare val till vardags kan dock upplevas som en utmaning för många, men genom Reused Remade är det enkelt att göra rätt.

Återanvänt och minimalt med nya resurser
– Vi valde att producera en tygpåse av återanvända hotellakan eftersom återanvändning kräver minimalt med nya naturresurser, förklarar Pia Walter, medgrundare av Reused Remade, och fortsätter:

– Miljöfördelarna är stora då textilindustrin anses vara världens näst mest nedsmutsande industri. Vår tygpåse för mat sparar exempelvis 1 500 liter vatten och 2,6 kilo växthusgaser jämfört med en tygpåse av nyproducerad textil.

Läs mer om Reused Remade här

Att valet föll på just hotellakan var inte av slumpen; fördelarna är flera, förklarar hon. Hotellakan finns i väldigt stora kvantiteter, har varken blixtlås eller sömmar, lätta att hantera och ser likadana ut världen över.

Plastpåsar för 1 000 kronor om året
– Gemene svensk handlar ungefär tre gånger i veckan, och köper man en ny påse varje gång blir det snabbt räknat ungefär 1 000 kronor om året som du spenderar enbart på plastpåsar. Vår tygpåse kostar mellan 30-50 kronor i dagligvaruhandeln och kan användas om och om igen. Det är ett ganska enkelt val, säger Josephine Alhanko, medgrundare av Reused Remade och fortsätter:

- Skulle samtliga svenska hushåll använda våra tygpåsar istället för att köpa plastkassar vid sina matinköp skulle vi tillsammans spara cirka 80 000 ton växthusgaser, motsvarande 35 000 tur och returflyg från Stockholm till New York.

Vill du läsa mer om Reused Remade?

Klarar tunga lyft
Fokuset låg direkt på att skapa en tygpåse som skulle kunna fungera ur flera perspektiv. Tygpåsen skulle vara funktionell, hållbar och snygg, säger Pia och fortsätter:

- Likt en klassisk plastkasse blir tygpåsen större ju mer du lägger i den och kan komma upp i en storlek på 25 liter. Dessutom visar laboratorietester att tygpåsen håller mer än 25 000 lyft med 14 kilo utan att gå sönder.

– Vi har tillsammans med våra kunder lagt stort fokus på att designa snygga tryck. Vi ville få fram en påse som skulle fungera för alla, som var tilltalande, praktisk och gjorde gott på riktigt. Människor fungerar ju som så, vi vill passa in och göra de rätta valen och samtidigt känna oss snygga. Vi är stolta över de fina tygpåsarna vi tagit fram tillsammans med bland andra Clas Ohlson, Hemköp, ICA, Tempo och Willys, säger Josephine och avslutar:

– Med en smart lösning gör vi tillsammans med våra kunder en stor skillnad för framtida generationer.

Reused Remade grundades 2016 utifrån hållbarhet och innovation av Josephine Alhanko och Pia Walter.En patentsökt metod där kasserade hotellakan återanvänds och sys till klimatsmarta tygpåsar. Lanserades på svenska marknaden 2017. Kunder i urval; Systembolaget, ICA, Willys och Svenskt Tenn. 2019 investerar Katarina Martinson i företaget. 2020 lanseras tygpåsarna på den tyska marknaden. Sourcas från tvätterier och hotellkedjor och produktion sker i Europa och Asien.