Våld i nära relationer ökar under pandemin – Brottsofferjouren erbjuder gratis stöd

Kraven på social distansering till följd av coronapandemin gör flera grupper i samhället särskilt utsatta. Inte minst personer som är offer för våld i nära relationer.  Brottsofferjouren erbjuder kostnadsfritt stöd på 20 olika språk till brottsutsatta, vittnen och anhöriga. 

Brottsofferjouren är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som grundades 1988. Deras huvudsakliga uppgift är att ge medmänskligt stöd till brottsutsatta, vittnen och anhöriga. Grunden i Brottsofferjourens arbete är FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, där alla människors lika värde och rättigheter slås fast.

– Vi vill att människor ska veta att vi finns, det är så många som inte känner till vad vi gör och att man kan få hjälp, säger Liv Wallinder som arbetar på Brottsofferjouren Sverige.

Ökning av samtal om våld i nära relationer
Coronapandemin skapar stora sår världen över och när människor tvingas hålla sig inomhus för att minska spridningen av viruset uppstår akuta problem. Sedan utbrottet av viruset har Brottsofferjouren sett en ökning av samtal om våld i nära relationer. Men trots att det skett en ökning så är det många som inte känner till att man kan få stöd hos dem. 

– Man kan vara anonym vid kontakten med oss och man behöver inte ha gjort en polisanmälan för att prata. Våra volontärer har avgett tystnadslöfte och det man pratar om stannar mellan den som ringer och volontären. Det är också helt kostnadsfritt att ringa, säger Liv Wallinder.

Vill du komma i kontakt med Brottsofferjouren? Klicka här

Genom att kontakta Brottsofferjouren kan man få stöd på flera olika sätt. Man kan ringa för att bara prata av sig men också få praktisk vägledning. Om man inte gjort en polisanmälan kan en volontär följa med som stöd. Det går även att få hjälp med försäkringar och man kan få någon som håller en i handen genom hela rättsprocessen. Brottsofferjouren har 70 lokala jourer runt hela Sverige med sammanlagt cirka 1300 volontärer.

– De som jobbar för Brottsofferjouren är volontärer som gör det på fritiden. Det kan vara människor som själva varit utsatta för brott och nu vill ge stöd, men vad de alla har gemensamt är att de vill göra gott. Alla volontärer har fått en utbildning på 30 timmar och gjort praktik, säger Liv Wallinder.

En livsviktig kontakt
Petra är en av alla som kommit kontakt med Brottsofferjouren. För några år sen blev hon våldtagen på en utlandsresa och utvecklade posttraumatiskt stressyndrom som följd. Vid hennes vittnesmål uttryckte hon att hon ville ha brottsofferstöd och poliserna såg till att en volontär ringde upp henne. 

– Kontakten med Brottsofferjouren var för mig livsviktig. Jag hade inte överlevt om jag inte haft det stödet. Jag kunde ringa dit och berätta att jag i dag känner mig som en värdelös människa, så äcklig och bara i vägen. Många gånger hade jag självmordstankar. Innan vi avslutade telefonsamtalet hade stödpersonen tagit ner mig på jorden igen och gett mig hopp, säger Petra. 

För att komma i kontakt med Brottsofferjouren så kan du ringa 116 006, öppettiderna är 09.00-19.00 alla dagar. Du kan också chatta på brottsofferjouren.se. Om du direkt vill komma i kontakt med din lokala brottsofferjour kan du klicka här.

Brottsofferjouren är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation som ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Brottsutsatta kan vara anonyma i kontakten med oss, stödet är kostnadsfritt, vi har tystnadslöfte och ingen polisanmälan krävs. Vi har omkring 70 lokala jourer runtom i landet med sammanlagt cirka 1 300 volontärer.

För kontakt gällande brottsofferärenden, maila oss på fraga@boj.sechatta med oss här på hemsidan, eller ring oss på 116 006.

Öppettider
Alla dagar kl. 09.00-19.00.