Våren är här – dags att fixa cykeln!

Nu går vi äntligen mot varmare tider och det är dags att ge cykeln extra kärlek. Här kommer fem enkla knep från cykelexperterna på Tooorch som garanterar en enklare och säkrare cykeltur 

Börja alltid med en ren cykel
En ren cykel är både roligare att cykla med och enklare att underhålla. Att göra rent cykeln behöver inte vara svårt och kräver inga dyra eller särskilda rengöringsmedel. En hink med vatten och några droppar diskmedel räcker långt. Cykeln samlar mest smuts nere vid ramen, på kedjan och på bakhjulet. Börja därför att rengöra cykeln uppifrån vid styret och arbeta dig nedåt.  

Kontrollera hjulen
En bra start är att pumpa däcken. Kontrollera sedan att hjulen går rakt och fint. Snurra hjulen och se att de inte slår eller ormar sig. Känn efter att ekrarna är hela och ungefär lika hårt spända. Se över däcken så att de varken har torrsprickor eller andra skador. 

Det är inte ovanligt att man råkar knuffa till cykeln under vinterförvaringen och böjer till skärmen. Ofta går det lätt att böja tillbaka skärmen till sin rätta plats.  

Bromsarna måste fungera perfekt
Har du en cykel med handbromsar kan du leda cykeln och kolla så att bromsarna tar emot som de ska. Om cykeln har fotbroms får du försiktigt trampa iväg och prova så att bromsen tar direkt och känns bra. Därefter är det dags att testa växlarna - de ska enkelt gå i och utan större missljud.  

Ringklocka reflexer och cykellås 
Alla cyklar ska enligt lag ha ringklocka och reflexer. Kontrollera att din ringklocka är hel och fungerar. Säkerställ att reflexer är hela och sitter på plats. Skymningen kommer fort ibland och då är det bra att vara redo med fungerande lysen.  

När våren kommer vaknar även cykeltjuvar till liv och du måste se till att skydda din egendom. Skaffa gärna ett cykellås godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen. Då vet du att du får tillbaka pengar på din hemförsäkring.  

När du skall välja cykellås behöver du ta hänsyn till vad du skall låsa och hur du vill transportera låset. Ju dyrare cykel desto kraftfullare lås.  

Här kan du läsa om olika typer av cykellås 

Du glömmer väl inte hjälmen?
En hjälm förväntas hålla i ungefär 3–5 år. Därefter har åldern tagit ut sin rätt på hjälmen och den bör bytas ut. Hjälmar som tappats i marken eller varit med om en olycka bör bytas ut för att säkerställa att du får det skydd du behöver. Om du behöver köpa ny cykelhjälm har Tooorch ett brett utbud av marknadens bästa hjälmar. 

Till sist gäller det att få med dig dina saker på turen. Tooorch har cykelväskor och cykelryggsäckar som passar just dig och din cykel. Saker tar plats så det gäller att tänka till 

Tooorch brinner för att göra det enklare och roligare att köpa cykeldäck, cykellås och tillbehör på nätet. Företaget drivs av engagerade cykelnördar med lång erfarenhet av cykelbranschen. 

Tooorch vet att det inte alltid är enkelt att veta vad man behöver – eller vad som passar till vilket behov. Det är deras idé: att utgå från dig och hitta RÄTT från början – och självklart ser de till att du får grymma priser på köpet.