ASIC – hjärtat i resan mot en smartare, säkrare värld

Axis vill med sina olika lösningar för kameraövervakning skapa en smartare och säkrare värld. Vi har hälsat på teamet i Lund som jobbar med avancerad digital chiputveckling och fått veta att de nu söker nya medarbetare.

I de norra delarna av centrala Lund, i närheten av Tekniska högskolan och i ett expansivt område där flera andra aktörer inom tekniksektorn samlas, ligger huvudkontoret för företaget Axis Communications AB. Företaget grundades i samma stad år 1984, då som ett IT-företag som sålde printservrar, och har ända sedan dess haft kvar sina rötter i den lundensiska lermyllan. I dag är Axis en världsledande aktör inom nätverkskameror och huvudkontoret i Lund slukar 2 000 av de 3 200 medarbetare som globalt är anställda inom bolaget. 34 av dem som jobbar i Lund verkar inom avdelningen Chip Platforms som sorterar under Technologies. De leds av cheferna  Patrik Lislén och Lars Branzen. 

– Våra team skapar de digitala chip som finns i huvuddelen av Axis kameror. Det är inte alla som vet att Axis står för denna komplicerade och innovativa utveckling själv, men så är det alltså. Vi leder några av världens främsta medarbetare inom området och har ett fantastiskt team med 10 nationaliteter, säger Patrik Lislén.

Axis nätverkskameror finns i dag på hela världsmarknaden. Kunderna kan vara allt ifrån hela städer, som vill skapa smarta lösningar för att exempelvis snabbt och effektivt upptäcka elavbrott eller trafikstockningar, till livsmedelskedjor som vill bevaka såväl hur kunder rör sig mellan varor i butiken och vilka klockslag mest personal behövs, som att upptäcka snatteri eller misstänkta beteende som kan föranleda inbrott.

– Axis historia inom chiputveckling sträcker sig 30 år tillbaka och är mycket framgångsrik. Den bygger på att många andra grupper inom Technologies tar fram de specifika funktionerna som sedan accelereras i chipet. Eftersom vi utvecklar våra chip specifikt för våra produkter kan vi göra lösningar med unik och världsledande kundnytta. Detta är möjligt genom de samarbeten som Chip Platforms har med grupper inom Axis, från säljorganisation till algoritmutveckling, säger Lars Branzen.

En av dem som jobbar inom teamet är civilingenjör och projektledaren Gunilla Flivik. Hon berättar att just Axis lockade henne för att hon här får ägna sig åt världsunik digital chiputveckling. Just nu koncentrerar sig Gunilla Flivik och hennes kollegor på att ständigt förfina och förbättra kamerornas ljuskänslighet, dynamik, färgåtergivning och upplösning. Och arbetet går framåt i en rasande fart, vartannat år lanserar teamet en ny chip-generation. 

– Axis är ett stort dynamiskt företag med många möjligheter. Man fokuserar mycket på att jobba i team och främjar korta beslutandevägar. Nätverkande ses som en naturlig del av arbetsvardagen och det ges en frihet där jag upplever att jag själv kan forma mycket av min arbetsdag. Det skapar känsla av sammanhang och god överblick, säger Gunilla Flivik.

Det här skriver cheferna Patrik Lislén och Lars Branzen under på. De lägger dessutom till att de hela tiden söker nya medarbetare. För det går bra för Axis. Varje dag, 365 dagar om året, växer företaget med mer än en ny kollega.

– Vi ser heller inga som helst tecken på att vår rekryteringstakt kommer att gå ner de närmaste åren. Snarare tvärtom. Kameror för säkerhet och smarta lösningar är en sektor där efterfrågan hela tiden blir allt större och där tekniken går framåt. Vi har en mycket spännande resa framför oss, säger Patrik Lislén. 

Om Axis Communications
Axis Communications med huvudkontor i Lund erbjuder säkerhetslösningar som bidrar till en smartare och säkrare värld. Som marknadsledare driver de branschutvecklingen genom att kontinuerligt lansera innovativa produkter med kunden, människor och säkerhet i fokus.

Läs mer på axis.com