De vill hjälpa utsatta barn att uppfylla sina drömmarSirjana, 12, i Nepal drömmer om att bli doktor och Hamsa, 6, i Egypten drömmer om en framtid där han bygger hus. Det är bara två av tusentals barn som i dag får stöd av biståndsorganisationen PMU.

– Alla barn har en dröm om framtiden, säger Annelie Edsmyr, kampanjkoordinator på PMU.

Barnkonventionens paragraf 6 slår fast att alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling. Trots det är undernäring, svåra sjukdomar och psykisk ohälsa vardag för många barn runtom i världen. Det är omständigheter som bromsar miljontals drömmar.

Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU) är en av Sveriges större biståndsorganisationer. Tillsammans med närmare 40 internationella samarbetspartners är visionen att bekämpa fattigdom på utsatta platser runtom i världen – och ge utsatta barn en chans att uppfylla sina drömmar.

– Vi driver en rad större utvecklingsprojekt men gör också snabba akuta humanitära insatser. De involverar barn men också myndigheter, föräldrar och lärare. Det är allas vårt ansvar att barnen får sina rättigheter tillgodosedda, säger Annelie Edsmyr, kampanjkoordinator på PMU.

Vill du stötta PMU:s arbete och bidra till att utsatta barn kan uppfylla sina drömmar? Klicka här!

Vill minska tidiga skolavhopp
PMU driver bland annat ett skolprojekt i Bangladesh. Här vill man ge barn i minoritetsbyar tillgång till skolundervisning på sitt eget språk. Annelie Edsmyr berättar att skolundervisningen ofta sker på majoritetsspråket, något som leder till att barnen inte förstår undervisningen och därför hoppar av skolan i förtid.

– Om barnen går kvar i skolan kan de slippa barnarbete och tvångsgifte, som är vanligt annars. Vi gör också hälsoundersökningar, eftersom sjukdomar också är en vanlig anledning till att barn hoppar av skolan.

Sirjana, 12, i Nepal är en av de som fått hjälp genom PMU:s skolprojekt. Hon drömmer om att bli doktor för att hjälpa dem som bor i hennes by.

– Jag vill bli doktor, för det inte finns något bra sjukhus här, säger Sirjana. Om människor blir sjuka så måste de gå långt för att få hjälp, och vissa dör på vägen.

Driver fredsprojekt i Egypten
Ett annat projekt med barn i fokus finns i Egypten. Med fredsklubbar, workshops och aktiviteter är visionen att stötta och integrera flyktingbarn i samhället.

– Vi vill ge barn med olika bakgrund förutsättningar att lära känna varandra och lära sig mer om demokrati, respekt, samarbete och vänskap.

Hamsa, 6, är en av de som fått ta del av projektet. Han blev tvungen att fly från kriget i Syrien med sin familj, och i hemlandet såg han de sönderbombade husen. I dag drömmer han om att bygga hus till människor som också har förlorat sina hem när han blir stor. Men han har ännu inte fått någon plats i skolan – något han egentligen har rätt till.

– Just nu får han gå på de fredsklubbar för barn som vår partner arrangerar. Här får han en gång i veckan träffa andra barn, lära känna nya vänner och lära sig om sina rättigheter.

– Det roligaste är lekarna och filmerna, säger Hamsa och skrattar.

– Vissa trauman är svåra att bearbeta och utan stöd är det svårare att få barnen att fullfölja sin skolgång. Det gör att de blir ännu mer marginaliserade. Det är också fredsförebyggande att få bort förutfattade meningar som är vanliga i både Egypten och Syrien, avslutar Annelie Edsmyr.

Alla bidrag räknas. Här kan du ge ditt!

PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, är en av Sveriges större biståndsorganisationer. Utöver det direkta arbetet med utvecklingsprojekt och humanitära insatser, arbetar vi med påverkansarbete, kommunikations- och insamlingsarbete och second hand-butiker i Sverige.

Läs mer om oss här!

Vill du stötta PMU och deras arbete världen över? Klicka här!